Wist je dat we op zowel gewone peutergroepen als op VVE-groepen (vroeg- en voorschoolse educatie) met thema’s werken? Iedere vier tot zes weken kiezen we een nieuw thema, zoals Wonen, Ziek & gezond en Kunst. Het is een uitstekende manier om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, op allerlei vlakken. Denk aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling of de taalontwikkeling. Hoe het precies werkt? Dat lees je in deze blogserie. Pedagogisch medewerker Hetty Voermans vertelt over het thema Eten & drinken.
Kers op de taart
Uhm, iets groens op de boterham? Ik zie de kinderen bedenkelijk kijken. Want het is onbekend. En een beetje gek misschien. De meeste dreumesen kiezen dan ook heel veilig voor een stukje brood met kaas of stroop. Maar daar hebben we Finn, die voor het avontuur gaat – en z’n vingers uiteindelijk aflikt bij de avocado. Dat groene spulletje mag dan vreemd zijn, het is stiekem lekker (en voedzaam!). Weer iets ontdekt.
Onderdeel van het thema Eten & drinken is dat we kinderen laten kennismaken met nieuwe smaken, vormen en structuren. Dus behalve de standaard bananen en appels introduceren we kiwi. Of doen we aardbeien in het water, voor extra smaak en een toef rood. Dat is meteen een mooie aanleiding om nieuwe woorden te leren, of met kleuren te oefenen. Zo gebruiken we iets heel gewoons en alledaags als eten en drinken als kapstok om kinderen aan van alles te laten ‘proeven’.
Dat doen we overigens op een geleidelijke en speelse manier, aan de hand van de methode Uk & Puk. We kleden eerst de groepsruimte aan. We verrijken de keukenhoek met passende accessoires. Hangen afbeeldingen van eten en drinken op. En richten de kastjes in de hal in met bijvoorbeeld knuffelpop Puk die een bestekje vasthoudt. Zo introduceren we stapsgewijs het thema en geven we alvast taal en context aan het thema. Helemaal in het tempo van de kinderen.
Toegegeven, dat is soms wennen voor iemand die zo enthousiast is als ik; het liefst ga ik ‘bam’ om. Ik ben namelijk een regelrechte fan van themagericht werken. En kan niet wachten om het Uk & Puk-pak aan te trekken en kinderen in een nieuw thema mee te nemen. Ik zie themagericht werken als een manier om focus aan te brengen in de activiteiten op de groep én om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Op allerlei vlakken.
Neem zoiets als een mandarijntje pellen. Dat is goed voor de pincetgreep – en dus voor de fijne motoriek. Net als zelf met een kannetje water inschenken. En ja, het klotst er soms aan alle kanten overheen, maar zó leuk om te zien hoe geconcentreerd kinderen te werk gaan. Laatst hebben we de dreumesen op onze groep met meel, zout en water laten stoeien. Lekker voelen, kneden en roeren, wat dan weer bevorderlijk is voor de sensomotorische ontwikkeling. Want hee, hoe zacht is dat meel! Oe, het deeg plakt! En kijk nou, het wordt bol! Gaat het om taartjes bakken, dan kan dat prima in de zandbak buiten. Met takjes en steentjes als ‘kers op de taart’. Daarbij leggen we bijvoorbeeld de nadruk op het samenspel.
Ik wil maar zeggen: het hóeft niet groots te zijn. Zolang wij als pedagogisch medewerkers – en jullie als ouders – maar taal en inhoud geven aan waar de kinderen mee bezig zijn. En steeds heel gefaseerd iets nieuws aanreiken dat aansluit bij hun belevingswereld. Al pikken ze er maar iets van op, dan is mijn dag al geslaagd.
Wil jij thuis ook met een thema aan de slag? Vraag de pedagogisch medewerkers op de groep om tips. Of informeer naar de themafolders die we speciaal voor ouders hebben ontwikkeld.