Spring naar content

De Horizon en Kober leggen basis voor samenwerking in kindcentrum

30 september, 2021

Basisschool De Horizon in Prinsenbeek werd de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Met de renovatie verdween ook de muur tussen de school en Kober kinderopvang. Letterlijk en figuurlijk. Alexander Geraedts, unitmanager bij Kober: “Nu ligt de weg vrij voor een kindcentrum waarin we intensief samenwerken.”

Peuters en kleuters ravotten samen op het schoolplein. Pedagogisch medewerkers wippen voor overleg binnen in de teamruimte van de school. Een intern begeleider van school kijkt mee bij de peuteropvang om te onderzoeken hoe de warme overdracht van Kober naar school beter kan. Zo zien Alexander Geraedts en schooldirecteur Frank Op de Beek het graag. “Nu de school en de opvanglocaties van Kober fysiek met elkaar verbonden zijn, ligt er een uitstekende basis om kansen te pakken en samen een doorgaande leerlijn te ontwikkelen.”

Eén visie, één structuur
Zo’n harmonieuze samenwerking in het belang van het kind is al langer hun droom. Ver voor de verbouwing werkten Alexander en Frank een gezamenlijke visie uit: De Horizon als één voorziening voor kinderen van nul tot dertien jaar, waarin school, kinderopvang en zorginstellingen samenwerken. Met één pedagogische visie, één didactische aanpak, één aansluitend dagarrangement en één managementstructuur.

‘We hebben elkaar nodig’
Alexander: “Door corona kwamen de plannen tijdelijk ‘on hold’ te staan. De verbouwing zelf slokte uiteraard ook alle aandacht op. Al heeft de rompslomp die het met zich meebracht de samenwerking op de werkvloer juist versterkt.” “Precies”, haakt Frank aan. “Toen we met een aantal klassen omhoog zaten – geen plek! – stelde Kober groepsruimten van de peuteropvang en de bso beschikbaar voor onderwijs.” Leerkrachten en pedagogisch medewerkers ontkwamen er niet aan goede afspraken te maken. En ondervonden in de praktijk hoe kinderopvang en onderwijs op elkaar aansluiten. Alexander: “Je zág het begrip ontstaan; het besef dat we elkaar nodig hebben.”

Samenwerken op thema’s
Inmiddels vinden de school en Kober elkaar op meerdere vlakken. Frank: “We spreken steeds meer één taal, werken samen op thema’s, versoepelen de overgang van peuteropvang naar school en werken aan goede zorg voor kinderen die om welke reden ook vastlopen in hun ontwikkeling. En we zijn heel blij met een pedagogisch medewerker van Kober die een aantal onderwijsarrangementen op school ondersteunt. Haar pedagogische kennis is van grote waarde.”

Startsein
Of het kindcentrum al helemaal rond is? Nee, zo ver is het nog niet, benadrukken Alexander en Frank. Maar nu de verbouwing achter de rug is en de coronacrisis voorbij lijkt, staan alle seinen op groen om hun ambities verder te realiseren. Op 2 mei 2022 bestaat de school 100 jaar; hét moment om als Kindcentrum De Horizon meer naar buiten te treden.

Een kijkje nemen op locatie Prikkebeek of bso de Kornuiten
We kunnen het je wel vertellen, maar je kunt beter zelf komen kijken. Je bent altijd welkom voor een rondleiding. Onze pedagogisch medewerkers leiden je graag rond en kunnen je meer vertellen over onze pedagogische keuzes. We zien je graag snel.