Spring naar content

Blog pedagogische principes: Gezond en in balans

11 april, 2022

Ken jij de 6 pedagogische principes van Kober? Die zijn bepalend voor de manier waarop we kinderen begeleiden en helpen groeien en leren. Hoe we ze op de groep gebruiken en wat jij er thuis mee kunt? Dat lees je in deze blogserie. Dit keer gaat het over ‘gezond en in balans’.

Helemaal in balans?!

Kruipend naar de kapstok, als een vlinder fladderend naar de wc: ik zie van alles voorbijkomen in de peutergroepen. Gaaf hoe mijn collega’s van ‘gewone’ handelingen soms net iets anders weten te maken. Omslachtig? Nee, zo zorgen we bij Kober op een speelse manier voor extra beweging. En laat dat nou net onze bedoeling zijn. Want we vinden het belangrijk dat kinderen gezond en in balans zijn.

Dus geven we baby’s alle ruimte om te rollen, kruipen en te gaan staan. Vandaar die zachte vloerkleden op de groep en de grijpstangen aan de wand. Voor peuters en kleuters werken we met statafels op maat. Want waarom altijd zittend tekenen of met de blokken bouwen? Bovendien gaan we dagelijks naar buiten.
En bso-kinderen? Die krijgen heus de ruimte om lekker te hangen op de chillbank, maar we dagen ze graag uit om bijvoorbeeld een potje trefbal te doen in de gymzaal, of mee te doen aan een sportclinic. En écht, het heeft zin. Uit onderzoek blijkt dat wie op jonge leeftijd het plezier van bewegen en sporten ervaart, later als volwassene meer beweegt. Kijk, daar dragen we graag aan bij.

Gezond eten en drinken, ook daar maken we werk van. Eerlijk, het was best een ding toen we een paar jaar geleden de chocopasta en ranja definitief van het menu schrapten. Verse fruitspread en hummus op de boterham, water met citroen en komkommer; zouden met name de oudere kinderen niet gaan protesteren? Ze bleken verrassend flexibel, veel meer dan wij dachten. Het heeft ongetwijfeld te maken met het groepsproces: de ander eet en drinkt het ook, dus zal het wel goed zijn.

Begrijp me goed, we zijn echt niet de hele dag hypergefocust op eten, of aan het ‘rondstuiteren’. Voor ons gaat balans ook om een goede afwisseling tussen drukke en rustige activiteiten, tussen binnen en buiten zijn, tussen verantwoord eten en de teugels een beetje laten vieren. Dus een keer vruchtenhagel op de boterham, of popcorn bij een filmmiddag moet kunnen. Bovendien doen we gewoon mee aan Nationale Pannenkoekdag, al kiezen we dan bijvoorbeeld voor volkorenmeel, of zoeken we een alternatief voor suiker. Liefst in gesprek met de kinderen, want zo werken we aan hun bewustzijn.

Vind je het thuis soms zoeken met ‘gezond en in balans’ zijn? Herkenbaar, dat vind ik zelf als ouder ook. Kom ik bij de schooltraktatie van mijn kind met komkommer-kaasprikkers aan, terwijl anderen zonder problemen op suikerspinnen trakteren. Toch sta ik daar dan achter, want ‘lekker’ hoeft niet meteen ‘ongezond’ te betekenen. Het is maar net hoe je het brengt. En natuurlijk krijgen mijn kinderen echt wel eens een koekje of chips. Dan maar een keer extra in ganzenpas naar de speeltuin, of hinkelend naar de glasbak. Zijn we toch weer in evenwicht.

Barbara Gelens is pedagoog bij Kober kinderopvang. Samen met haar collega’s vertaalt ze de pedagogische visie van Kober naar de dagelijkse praktijk. ‘Gezond en in balans’ is een van de 6 principes van die visie. Heb je er vragen over? Stel ze via pedagogiek@kober.nl. Wil je weten hoe je thuis invulling geeft aan ‘gezond en in balans’? De pedagogisch medewerkers op de groep helpen je graag verder.