Spring naar content

Nieuwe inrichting brengt rust en daagt uit

4 oktober, 2021

De ervaringen bij Dikkertje Dap

Rustige kleuren, lage zitmeubels, kasten op kindhoogte, zachte materialen en uitdagende speelhoeken. Bij de herinrichting van de Kober locaties is elk detail bewust gekozen. Elly Buiks, unitmanager van Dikkertje Dap, is razend enthousiast: “De nieuwe omgeving heeft een positief effect, op de kinderen én op de medewerkers.”

Wat als eerste opvalt, is de rust die de huidige inrichting uitstraalt. “In het oude interieur gebruikten we meer harde kleuren en materialen”, vertelt Elly. “De nieuwe, zachte kleuren in groene en grijze tinten, de houten vloeren en de mooie lampen die constant branden, geven een knus, warm gevoel. De sfeer is heel huiselijk geworden.”

Geen vijftig kleurpotloden, maar tien
Het nieuwe interieurconcept wordt in fases doorgevoerd in alle kinderdagverblijven en bso’s. Basis vormen de zes pedagogische principes die Kober hanteert. Dat zijn: Zelfvertrouwen en zelfstandigheid, Ruimte voor ontwikkeling, Veilig en geborgen, Samen leven en leren, Gezond en in balans en Met respect voor de ander en de wereld om je heen.

Om daarop te kunnen aansluiten, is over werkelijk álles nagedacht, zonder dat het geforceerd aandoet. Elly legt uit hoe dat werkt: “Wij willen de zelfstandigheid van kinderen stimuleren. Dus hebben we kasten gemaakt waar de kinderen makkelijk bij kunnen om bijvoorbeeld zelf knutselspullen te pakken. Alle materialen zijn zichtbaar uitgestald in dozen of glazen voorraadpotten. We kiezen er bewust voor om de hoeveelheid spullen beperkt te houden, zodat kinderen niet overprikkeld raken. Dus geen vijftig kleurpotloden, maar tien. Als een kind toch net een andere kleur wil gebruiken, kunnen we die erbij halen.”

Samen de boterhamverdeling regelen
Centraal in elke ruimte ligt een rond kleed. Daaromheen zijn herkenbare hoeken gemaakt, zoals bouwhoeken, poppenhoeken, kookhoeken of spelletjescafés. “Die vaste onderdelen creëren duidelijkheid voor de kinderen”, meent Elly. “Ze weten waar ze moeten zijn en gaan meteen aan de slag. De mat in het midden nodigt op een natuurlijke manier uit om een kring te maken. Opstaande blokken die erbij liggen, doen voor de allerkleinsten dienst als klauterstuk, maar kunnen ook fungeren als podium. De kleuters presenteren er de leukste voorstellingen.”

De medewerkers van Dikkertje Dap hebben gemerkt dat de kinderen door de nieuwe inrichting anders zijn gaan spelen. En meer samen doen. “In de peuteropvang en het kinderdagverblijf is er laag en hoog zitmeubilair. Eerst hadden we zestien hoge zitplekken, nu nog acht. Omdat we zelf wel benieuwd waren hoe dat zou uitpakken en wat dat zou vragen van de pedagogisch medewerkers, hebben we onze pedagogisch coach gevraagd om mee te kijken. Zo hebben we een aantal mooie gesprekken gevoerd. Maar wat blijkt? Voordat de kinderen gaan zitten om te eten, regelen ze eerst samen de boterhamverdeling. De vanzelfsprekendheid waarmee dat gaat, was voor onze pedagogisch medewerkers echt een eyeopener.”

Minder moe naar huis
De rust die het interieur uitstraalt, heeft al meteen vanaf de entree effect. Elly: “Als de kinderen binnenkomen, staat iedereen ‘aan’. Maar je ziet nu dat ze snel hun weg vinden naar de verschillende speelhoeken. Doordat we meer van die hoeken hebben, is er meer reuring in de ruimte, maar zonder dat de kinderen elkaar storen. De hectiek is eraf. Dat is zo bij de peuteropvang, het kinderdagverblijf en bij de bso, waar we een verdeling hebben gemaakt tussen de kinderen van 4/5 jaar, 6/7 jaar en de oudste groep. Het valt ook op dat de kinderen langer en geconcentreerder spelen.”

Blije en rustige kinderen, ouders die enthousiast reageren op de foto’s die Elly ze stuurde; kan het nog beter? Ja, want de pedagogisch medewerkers zijn al even blij met de nieuwe inrichting. “Ze merken dat het concept werkt. Niet alleen voor de kinderen, ook voor hen zelf. ‘Ik ben een stuk minder moe aan het eind van de dag’, vertelde een medewerkster me. Mooi toch?”

Binnenkijken bij Kober
Sinds het tweede kwartaal van 2018 zijn we volop bezig met de herinrichting van al onze kinderdagverblijven, peuteropvang en bso’s. Inmiddels is driekwart van de locaties opnieuw ingericht. De rest van de locaties volgt dit en komend jaar. Wil je meer weten over onze inrichting? Bekijk dan onze brochure “Binnen kijken bij Kober“. Benieuwd naar onze locatie Dikkertje Dap? We kunnen het je wel vertellen, maar je kunt beter zelf komen kijken. Je bent altijd welkom voor een rondleiding. Onze pedagogisch medewerkers leiden je graag rond en kunnen je meer vertellen over onze pedagogische keuzes. We zien je graag snel.