Spring naar content

Ook de buitenruimtes van Kober kinderopvang geven kinderen ruimte voor ontwikkeling

11 maart, 2024

De ruim 180 buitenruimtes van Kober kinderopvang worden de komende jaren  omgetoverd tot speelse, uitdagende plekken. Kober gaat samen met een tuinarchitect de buitenruimtes inrichten volgens dezelfde visie. Het centrale uitgangspunt: ruimte geven voor ontwikkeling. De voorbereiding voor de eerste vier tuinen is inmiddels gestart. 

Bij Kober komen spelen, leren en opvoeden samen. Dat zie je ook terug in de manier waarop de verschillende locaties van Kober ingericht zijn. Sinds 2018 heeft Kober er alles aan gedaan om iedere locatie te voorzien van fijne, uitgebalanceerde binnenruimtes. Nu is het tijd voor de volgende stap: de buitenruimtes.

Pedagogische principes als uitgangspunt voor visie op buitenruimte

Het inrichten van een buitenruimte verdient tijd en aandacht. Kober heeft daarom een uitgebreide visie op de inrichting van buitenruimtes geformuleerd. De centrale gedachte daarbij is dat ‘buiten’ een logisch verlengstuk van ‘binnen’ is. De zes pedagogische principes van Kober vormen het fundament onder deze visie. Daardoor is de buitenruimte een integraal onderdeel van de kinderopvang van Kober .

Buitenruimtes bieden optimaal ruimte voor ontwikkeling

Kinderen krijgen bij Kober buiten alle ruimte om zich te ontwikkelen. Een gevarieerde buitenruimte zorgt er bijvoorbeeld voor dat kinderen keuzes kunnen maken en zelfvertrouwen opbouwen. Kinderen bewegingsruimte geven draagt ook bij aan het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Een uitgebalanceerde buitenruimte biedt kinderen bovendien de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en naast én met elkaar te spelen.

In de buitenruimtes van Kober krijgen kinderen alle gelegenheid om te klimmen en te klauteren. Maar ook voor sjouwen en bouwen is er ruimte, net als voor rennen, fietsen, ontmoeten, ontdekken en verwonderen. Ook groen speelt een rol. Kober zorgt voor planten die uitnodigen tot voelen, ruiken, kijken en proeven. Eventueel kan een locatie ook nog kiezen voor bijvoorbeeld een moestuin.

Behoorlijke klus gestart na vier pilotlocaties

Met 180 locaties is er sprake van aardig wat diversiteit. Sommige locaties hebben een eigen buitenruimte, anderen delen hun buitenruimte met de school of met de buurt. Dat betekent dat voor elke buitenruimte een plan gemaakt moet worden. Op basis van de Kober-visie maakt de tuinarchitect per locatie een ontwerp. Op plaatsen waar Kober een locatie deelt, doen we dit in samenwerking met partners. Ook de lokale oudercommissie betrekken we in dit proces.

De buitenruimtes van de eerste vier pilotlocaties zijn in 2023 onder handen genomen. Harlekijn (Breda), Prikkebeek (Prinsenbeek), de Stee (Teteringen) en Dol-fijn (Roosendaal) hebben inmiddels een nieuwe buitenruimte die zowel kinderen als medewerkers uitstekend bevalt. Met ingang van 2024 kiezen we elk jaar 15 locaties waar we aan de slag gaan. Voor de locaties waar de buitenruimte in de basis goed is en (nog) niet aangepast hoeft te worden, zijn er workshops en andere vormen van inspiratie en ondersteuning. Op die manier kunnen alle locaties meer werk maken van buitenspelen. Naar verwachting duurt het enkele jaren om álle buitenruimtes van Kober aan te pakken en in te richten volgens één herkenbare formule.