Spring naar content

Project pedagogische inrichting afgerond

17 oktober, 2022

Het was een enorme klus, maar wát heeft ze het met plezier gedaan. Afgelopen zomer leverde Joanneke Krietemeijer – projectleider pedagogische inrichting – met haar team de laatste groepsruimte op in de nieuwe Kober-stijl. Tijd om terug te blikken op meer dan vier jaar planningen maken, verven, vloeren leggen, kasten bouwen en inrichten.

Ga er maar aan staan: bijna driehonderd groepsruimten een nieuwe inrichting en uitstraling geven, passend bij de pedagogische principes van Kober. Joanneke: “Dik vier jaar geleden ontwikkelde pedagogisch interieurontwerper Simone Sober het basisconcept, met als doel via de inrichting de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Vanaf toen hebben we gefaseerd alle groepsruimten omgeturnd in de typische Kober-stijl. Vaak voerden we vier locaties tegelijkertijd uit, met nog eens zes in de voorbereiding. Het tempo lag hoog dus, het was best spectaculair.”

Pittig

Alleen in coronatijd lag het project stil. “Van de ene op de andere dag moesten we de werkzaamheden staken. Toen we het project weer oppakten werd het eigenlijk nóg spannender om de planning te halen. Diverse leveranciers kampten met leveringsproblemen. Bij het maatwerk was soms niet al het materiaal voorhanden. Prijzen gingen omhoog. Verder waren er de gebruikelijke hobbels, die elke verbouwing wel kent. Een leverancier die onverwachts op de stoep staat, een vloerlegger die juist te laat komt. En vergeet niet dat het voor de locaties best pittig was; elke groep moest twee weken lang ergens anders ondergebracht worden.”

Omarmen

Maar het resultaat mag er zijn. “Op de meeste groepen is de nieuwe inrichting omarmd”, vertelt Joanneke. “Mooi om te zien hoe de pedagogisch medewerkers er hun weg in vinden. Al is het soms best even zoeken hoe je de verschillende hoeken, opbergmogelijkheden en meubels voor jou en de kinderen laat werken. Daarom kwamen Simone en ik twee maanden na oplevering altijd langs voor een check-up. Een goed moment om vragen te bespreken en te kijken wat er eventueel aan ondersteuning nodig is, van een pedagogisch coach bijvoorbeeld.”

Stevige basis

Iemand die niet kon wachten op de nieuwe inrichting, is pedagogisch medewerker Iboya Smaal. ‘Haar’ groepsruimte – een combinatie van peuteropvang de Singel en bso Singeltuin – ging afgelopen zomer als een van de laatste om. “Ik keek ernaar uit. De inrichting van onze groep was nogal gedateerd. Bovendien had ik op andere locaties gezien hoe goed en gaaf de nieuwe stijl is. Vooral de rust die ervanuit ging, vond ik opvallend.” Nu, bij de Singel en Singeltuin, roemt Iboya de indeling en het huiskamergevoel. “De basis is zoveel beter. Het voelt voor ons en de kinderen prettig om er te zijn. We kunnen speelgoed beter en gedoseerd aanbieden, kinderen zijn relaxter en komen beter in hun spel. En het stalen speelhuis is wat mij betreft een vondst. Dat kun je iedere keer op thema inrichten. Zo verrijk je met simpele ingrepen de speelleeromgeving van kinderen.”

Puntjes op de i

Met de oplevering van de laatste grote locatie – Betje Beer – is er officieel een eind gekomen aan het project. Joanneke: “Hier en daar moeten we nog de puntjes op de i zetten: een kast die wordt nageleverd, een deurtje dat niet goed sluit. Maar verder staat de inrichting als een huis. Écht klaar is het natuurlijk nooit. Denk aan locaties die naar een nieuw pand verhuizen, of groepsuitbreidingen. Die pakken we tussendoor op.” Ach, daar draait Joanneke inmiddels haar hand niet meer voor om.

Buitenruimtes

Nu alle binnenruimtes klaar zijn, richt Kober zich op de buitenruimtes. Het uitgangspunt voor de inrichting van de buitenruimtes is ook hier onze pedagogische visie. Kober is al gestart met het maken van ontwerpen voor vier pilot-locaties. Deze worden eind dit jaar of begin 2023 uitgevoerd. Na een uitvoerige test rolt Kober vanaf de zomer in 2023 de rest van de buitenruimtes uit. Dit omvangrijke traject gaat een paar jaar duren en Joanneke gaat ook dit begeleiden.

Meer informatie

Meer weten over de Kober-inrichting? Kijk dan op deze pagina. Of lees hier over de ervaringen van locatie Dikkertje Dap.