fbpx Spring naar content

Samen één in Kindcentrum De Heiberg

7 juni, 2024

Ze waren al goede buren. Vanaf 3 juni gaan ze verder als partners in KPO Kindcentrum De Heiberg. Met de feestelijke opening van een nieuw kinderdagverblijf trappen Kober kinderopvang en KPO Basisschool De Heiberg hun samenwerking af.  

Samen voorlezen aan peuters én kleuters en samen spelletjes doen tijdens sportdag: voor de bestaande VVE-peutergroep De Heiberg, bso De Heiberg en KPO Basisschool De Heiberg was het al gesneden koek. En toch, in het belang van de doorgaande leerlijn van kinderen wilden Kober en de school méér dan incidenteel met elkaar optrekken. “Aanleiding van de nieuwe samenwerkingsvorm is het feit dat er drie schoollokalen leegstonden”, vertelt Linda Fase, directeur van de basisschool. “Daarop zijn we met elkaar in overleg gegaan. Wat als Kober er een kinderdagverblijf realiseert en we zo een volwaardig kindcentrum vormen? Dan hebben we samen een sterk aanbod voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. En zorgen we ervoor dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.”

In de stijl van Kober
Na een ‘go’ van zowel Kober als het schoolbestuur toverde een aannemersbedrijf de drie lokalen om tot twee pedagogische groepen voor kinderen van nul tot vier jaar, met aangrenzend een slaapkamer. Allemaal in de pedagogische inrichtingsstijl van Kober. In de centrale hal van de school kwam een keuken voor het kinderdagverblijf, ook te gebruiken voor kookactiviteiten op de bso en in het onderwijs. Daarnaast is de buitenruimte onder handen genomen; een uitdagende plek voor baby’s, dreumesen en peuters, met een babywei, klimheuvel en waterpomp. “Vanwege de veiligheid uiteraard goed afgeschermd van het centrale schoolplein”, vertelt Marianne Vermeiren, unitmanager bij Kober. “Evengoed kunnen we ons voorstellen dat de kleuters bij ons op bezoek komen. Zo leren kinderen elkaar kennen en aan elkaar wennen.”

Gezamenlijke visie en waarden  
Want dat is wat Linda en Marianne voor ogen hebben, dat de opvanglocaties van Kober en de school soepel in elkaar overlopen. Of beter nog: meer als één voelen. Linda: “We hebben een goede basis hiervoor. In de zin van: we vinden elkaar in onze visie, waarden en aanpak en hebben beiden een stabiel, welwillend team.” Marianne vult aan: “We zien in de kernwaarden van school – nieuwsgierig, professioneel, plezier en samen – een duidelijke overlap met die van Kober: bevlogen, ondernemend en verbindend. Bovendien vindt Kober ruimte voor ontwikkeling erg belangrijk, voor zowel kinderen als professionals. Precies waar we hier samen aan werken.”

Groeidocument  
Linda en Marianne legden de ambities van het kindcentrum voor de komende jaren vast in een groeidocument. Ze willen bijvoorbeeld meer afstemming zoeken in de planning en inhoud van gezamenlijke activiteiten. Daarnaast faciliteren ze dat pedagogisch medewerkers van Kober en de leerkrachten en ondersteuners van de school elkaar en elkaars deskundigheid leren kennen. Ook zijn er plannen voor multidisciplinaire samenwerking tussen medewerkers van Kober en school. “Dat helpt om bijvoorbeeld zorgkinderen bespreken”, legt Marianne uit. “Uiteraard pas nadat we toestemming van ouders hebben gekregen om informatie over hun kind uit te wisselen. Want formeel gezien blijven we twee aparte organisaties; het is geen integraal kindcentrum.”

Praktisch, veilig en vertrouwd 
Wat ouders en kinderen ondertussen van de samenwerking merken? Linda: “Ik denk dat ze in eerste instantie de praktische voordelen van een kindcentrum ervaren. Het is natuurlijk superhandig om je kinderen naar één plek te brengen en te voelen dat de kinderopvang en school goed op elkaar aansluiten. Voor kinderen voelt het vooral veilig en vertrouwd. Nog voordat ze naar groep 1 gaan, hebben peuters de school allang van binnen gezien. Bovendien kan het voor de kleintjes heel prettig zijn om hun grotere broer of zus te zien rondlopen.”

Benieuwd naar de foto’s? Bekijk hier het kinderdagverblijf. Of maak een afspraak om eens langs te komen! We zien je graag.