Ken jij de 6 pedagogische principes van Kober? Die zijn bepalend voor de manier waarop we kinderen begeleiden en helpen groeien en leren. Hoe we ze op de groep gebruiken en wat jij er thuis mee kunt? Dat lees je in deze blogserie. Dit keer gaat het over ‘samen leven en leren’.
Samen in een flow
Laatst kwam ik op een peutergroep waar de kinderen opvallend harmonieus samenspeelden. Ze deden iets met een paar stoelen op een rij, als een soort brandweerauto. Ik merkte echt dat ze met elkaar in een flow zaten. Waar dat precies door kwam? Misschien hadden ze al goed geleerd hoe je dat doet, samenspelen. Of pasten de verschillende karakters toevallig goed bij elkaar. Maar het kan ook komen door de manier waarop de pedagogisch medewerker het spel verrijkte, zónder het te onderbreken. Zo bleven ze met elkaar in hun spel. En kreeg ‘samen’ alle ruimte.
Ik denk dat dat de kracht is van kinderopvang: kinderen oefenen bij ons met samen spelen, samen leren en samen leven. Zo doen ze vaardigheden op voor het grote-mensenleven. Dat bereiken we niet door kinderen maar gewoon bij elkaar te zetten en te zien wat ervan komt; we besteden actief aandacht aan samen zijn. Hoe? Bijvoorbeeld door baby’s tegenover elkaar in de grondbox te leggen, of naast elkaar voor de spiegel. Een goede manier om elkaar te ontdekken. Op de peutergroep nodigen we kinderen uit tot samenspel door de verschillende aantrekkelijk ingerichte hoeken. Mooi om te zien hoe ze elkaar hierin vinden. Trekt een kind de hele tijd op met dezelfde vriendjes? Dan wisselen we wel eens af. Zodat het leert dat andere kinderen weer heel anders zijn en misschien andere dingen doen en willen. Ook dát is leerzaam. Bij grotere kinderen gaan we bewuster in gesprek over hoe je dat doet, samen zijn en elkaar respecteren. Zeker op momenten dat het botst.
Want het gáát botsen. En dat is oké. We hoeven echt niet allemaal de dikste vrienden te zijn. ‘Samen’ gaat ook over leren hoe je met conflicten omgaat. Wat doe je als een ander net dat autootje voor je neus wegkaapt? Of die laatste sinaasappel opeet waar jij juist een smoothie mee wilde maken? Als volwassenen zijn we geneigd om zo’n situatie eerst te analyseren: wat gebeurde er precies, wat deed jij, wat deed hij? Veel beter is het om aan de kinderen te vragen hoe ze het willen oplossen. Vaak komt daar iets heel moois uit, wat voor alle partijen werkt.
Of samen spelen móet? Nee, zeker niet. Als een kind de hele middag wil kleuren, of met de Kapla wil bouwen, prima! Maar niet élke dag. Dan betrekken we het bij de groepsdynamiek. Zodat het ervaring opdoet en genoeg gereedschap in z’n rugzak heeft voor later.
Ook jij als ouder kunt je kind de juiste tools meegeven. Bijvoorbeeld door vrienden met kinderen uit te nodigen en jullie peuters naast en met elkaar te laten spelen. Of door minder speelgoed in één keer aan te bieden, zodat je kinderen ervaren wat het is om te delen en samen te werken. Of creëer nieuwe spelsituaties, binnen én buiten. Zo komen kinderen in hun samenspel weer andere dingen tegen. En vergeet vooral niet om pret te maken met elkaar. Want daar draait samen leven en leren natuurlijk ook om!
Monique Vos is manager Pedagogiek en kwaliteit bij Kober Kinderopvang. Samen met haar collega’s vertaalt ze de pedagogische visie van Kober naar de dagelijkse praktijk. ‘Samen leven en leren’ is een van de 6 principes van de pedagogische visie. Heb je vragen over de pedagogische visie? Stuur een mail naar pedagogiek@kober.nl. Wil je weten hoe je thuis samen spelen en leren stimuleert? De pedagogisch medewerkers op de groep helpen je graag verder. Meer informatie over onze pedagogische visie vind hier.