Spring naar content

“Voor ons is niks te gek”

27 oktober, 2021

Als het gaat om creatieve ideeën, kan het Amanda Roks en Marlieke Jorissen niet gauw gek genoeg zijn. De twee pedagogisch medewerkers van de Blokkentuin in Breda zijn altijd op zoek naar nieuwe leuke en uitdagende activiteiten voor hun bso-kinderen. “Die blije gezichtjes, daar doen we het voor.”

Ze zijn heel blij dat de coronamaatregelen steeds verder worden afgebouwd. Want vanwege de pandemie vielen sommige activiteiten van de Blokkentuin het afgelopen jaar in het water. Geen slaapfeestje bijvoorbeeld, en ook geen zomerkamp. Maar gelukkig konden andere activiteiten wel doorgaan. “In de zomer zijn we naar recreatiepark Duinoord geweest”, vertelt Amanda. “En in het voorjaar hebben we een big bag met rivierzand laten komen, zodat de kinderen zandsculpturen konden maken.” Met een grote lach voegt ze eraan toe: “Super leuk, alleen hadden we ons niet gerealiseerd dat het zand echt overal zat. We bleven schoonmaken.”

Halloweendag
Inmiddels draait de ideeënmachine van Marlieke en Amanda weer op volle toeren. Marlieke: “In de herfstvakantie organiseren we activiteiten van Doenkids en een Halloweendag en -avond, waar alle bso-kinderen mogen komen. De animo daarvoor is groot, we verwachten tussen de 40 en 45 deelnemers. Ook het kerstontbijt staat weer op de planning. Gezellig met z’n allen eten, met als speciaal beleg onze kersthagelslag.” “We vinden het belangrijk om sommige activiteiten met alle collega’s en alle kinderen samen te doen”, vult Amanda aan. “Als het nodig is, kunnen de oudere kinderen de jongere helpen. Zo stimuleren we het samen spelen en zelf doen.”

Sterke Wijk
Een deel van de activiteiten bij de Blokkentuin wordt georganiseerd vanuit de Sterke Wijk, een samenwerkingsverband van alle Kober-bso’s in de Haagse Beemden. “Door samen op te trekken, kunnen we de kinderen iets extra’s bieden”, zegt Marlieke. “Regelmatig zijn er workshops, van flamenco dansen tot judo of free running. Ook hadden we een beroependag, waar een vrachtwagenchauffeur met een vrachtwagen aanwezig was, de gemeente Breda met een vuilniswagen, iemand die een mini cursus EHBO gaf en een vegetarische slager met een proeverij. Zo benutten we de talenten en onze contacten in de wijk.”

Een hoogtepunt is het zomerkamp, dat afgelopen jaar vanwege corona niet door kon gaan. “Na afloop zijn we totaal gesloopt, maar het is een en al genieten. Thuis rusten we dan wel weer uit. Het geeft enorme voldoening als je al die blije hoofdjes ziet. En als de kinderen die het een beetje spannend vinden, gaandeweg uit hun schulp kruipen. Dat is wat ons werk zo leuk maakt.”

Gezichtsmaskers
Hun eigen enthousiasme werkt aanstekelijk, meent Amanda. “Zelfs toen we een keer gezichtsmaskers gingen maken, hebben we het zo gebracht dat ook de jongens – die het eerst maar niks vonden – mee gingen doen. Ze hadden de grootste lol om elkaars gezicht in te smeren.”

Dat al hun extra activiteiten voorbereiding en dus veel tijd kosten, vinden Amanda en Marlieke geen probleem. “Soms moeten de collega’s ons een beetje afremmen, want voor ons is niks te gek.”

Ben jij net zo creatief als Marlieke en Amanda? Kober is altijd op zoek naar creatieve pedagogische medewerkers. Bekijk hier de laatste vacatures en check of je met jouw diploma ook in aanmerking komt voor een baan als pedagogisch medewerker. We zien je graag!