Spring naar content

Wat is een zelfstandigheidscontract?

Breda16

Bij Kober werken we met het zogenoemde ‘zelfstandigheidscontract’ wanneer kinderen de leeftijd bereiken dat ze meer zelfstandigheid aankunnen. We kijken hierbij goed naar elk kind en welke ruimte het kind wel of niet aan kan. Uiteraard bespreken we met jou en met je kind welke verantwoordelijkheden bij deze stappen naar meer zelfstandigheid horen. Afspraken die we hierover maken, leggen we vast in het formulier ‘Onze afspraken’. We ondertekenen deze afspraken gezamenlijk waardoor we je kind ook laten kennismaken met de plichten die bij meer verantwoordelijkheid horen.

We monitoren deze werkwijze via onze interne audit en ook via de incidenten registratie. Wanneer blijkt dat de werkwijze in de praktijk risico’s met zich meebrengt, passen we de werkwijze aan.

Wat hierbij van belang is, is dat het om een pedagogische werkwijze gaat, waar echter ook een juridische kant aan zit. Op het moment dat jouw kind zelfstandig buiten mag spelen bijvoorbeeld, maken we afspraken over visueel contact met jouw kind. Wanneer je kind buiten dit visueel contact is, kan Kober juridisch gezien niet verantwoordelijk worden gehouden voor jouw kind.