Sharon Gijzen, pedagogisch medewerker vertelt over...
Een dag op de bso
7.30 uur – Voor de vroege vogels
Stel, je moet als ouder vroeg aan de slag. Dan kan je dochter of zoon bij ons de dag starten. En omdat het nog vroeg is, starten we de dag rustig op. Even rustig tekenen, een spelletje doen, of een potje tafelvoetbal. En dan samen op weg naar school. In ons geval een afstandje van niks. We zitten in hetzelfde gebouw. Hoe handig! Bij scholen die wat verder weg liggen, lopen we er samen heen. De oudste kinderen vinden zelf hun weg naar de klas. Jongere kinderen brengen we tot op de drempel.
15.00 uur – Als de schoolbel gaat
Als de school uit is, staan we klaar op het schoolplein. De jongste kinderen halen we op bij de leerkracht of in de klas. Kunnen we meteen even naar het knutselwerkje van die dag kijken. Oudere kinderen melden zich zelf bij ons. Eenmaal op de bso ‘landen’ ze met een verantwoord tussendoortje: vers fruit, een cracker of een gezonde wrap, en een glas (fruit)water. We praten over de schooldag en bespreken de plannen voor de middag: waar heeft iedereen zin in?
15.30 – Spelen, bakken, knutselen of chillen
Spelen op het schoolplein, knutselen in het atelier, spelletjes doen, of meedoen aan een activiteit; het kan allemaal op de bso. We geven kinderen veel keuzevrijheid. Zo krijgen ze de kans te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze het liefst mee bezig zijn. Bovendien vragen we ze mee te denken over de invulling van het activiteitenprogramma. Op die manier zoeken we aansluiting bij hun interesses. En zo kan het dat ze samen koekjes bakken, of kikkervisjes bestuderen.
17.00 uur – Afsluiten
Tijd voor een lichte snack. Zo sluiten we dag af, in de eigen groep. Ik draag mijn ‘mentorkinderen’ actief over aan hun ouders en praat ze bij. Maar er zijn ook kinderen die zelfstandig naar huis mogen lopen of fietsen. Even checken of ze alles bij zich hebben en daar gaan ze. Komen ouders wat later binnendruppelen? Geen zorgen. Pas om 18:30 uur sluiten we de deuren.