Samen
met Kober
met Kober

Samenwerking is de kern van onze organisatie. Kober Kinderopvang gelooft dat de samenwerking met scholen, gemeenten en andere (jeugd)organisaties essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. We werken met diverse partners samen, zodat we kinderen de beste opvang kunnen bieden.
Onze visie op samenwerken
Een kind groeit op verschillende plekken op. Thuis, op school, bij de kinderopvang, de sportclub en ga zo maar door. Als kinderopvang werken wij daarom samen met de verschillende organisaties waarmee het kind in aanraking komt. Dankzij een nauwe samenwerking staan we met onze neus allemaal dezelfde kant op en kunnen de kinderen zich optimaal ontwikkelen.
Samen met Kober in de praktijk
Alliantiebestuur (waaronder Kober) ondertekent ambities Nationaal Programma Roosendaal
Op 21 september ondertekende het alliantiebestuur de ambities van het Nationaal Programma Roosendaal (NPR). Het alliantiebestuur vertegenwoordig 17 alliantiepartijen, waaronder Kober kinderopvang. Hiermee beloven alle partijen zich de komende twintig jaar in te zetten om de leefbaarheid en veiligheid in de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven te verbeteren.
Nationaal Programma Roosendaal
In juli 2022 is Roosendaal toegevoegd aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Roosendaal is daarmee één van de twintig stedelijke focusgebieden in Nederland waar de veiligheid en leefbaarheid onder druk staan en om die reden extra aandacht vragen. Het programma wat hieruit is ontstaan heeft de titel ‘Nationaal Programma Roosendaal’ gekregen en de missie luidt: ‘Leven en wonen in een mooie en veilige stad waar iedereen zich thuis voelt: met een zeker bestaan, in veilige buurten en met vertrouwen in de toekomst.’
In dit programma werkt de alliantie de komende twintig jaar met landelijke overheid, gemeente, maatschappelijke organisaties en bewoners samen om taaie problemen in de wijken aan te pakken. “En dat gaan we mét elkaar doen”, zegt wethouder Van der Star. “Het gevoel van de inwoners is daarbij een belangrijke graadmeter. De komende maanden zal het Nationaal Programma Roosendaal steeds meer zichtbaar zijn in de wijken en buurten.”
De alliantie ziet dit moment als een mijlpaal dat gevierd mag worden, maar tegelijkertijd is de noodzaak van het NPR minder feestelijk. Roosendaal kampt met grootstedelijke problemen. Bewoners voelen zich niet altijd veilig, ervaren kansenongelijkheid of missen de saamhorigheid in de wijk of buurt. Wie nu opgroeit in de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven heeft gemiddeld een lager inkomen, woont in een slecht onderhouden woning, krijgt lagere schooladviezen en heeft met hogere zorgkosten te maken. Beschikbare hulp komt niet altijd bij de mensen terecht die dat het hardst nodig hebben. Dit alles vergroot de verleiding tot crimineel gedrag.
Burgemeester Van Midden en tevens voorzitter van de alliantie, deelt: “Roosendaal is een prachtige, warme, Brabantse stad van doeners. Het barst hier van inwoners die iets goeds willen doen voor hun buren, buurt, straat, plein of stad. Alles om van het leven te kunnen genieten is binnen bereik. Dat zou voor iedereen in Roosendaal zo moeten zijn, maar dat is nu nog niet zo. We investeren met dit Nationaal Programma extra in wijken die dit het hardst nodig hebben. De alliantie legt de lat hoog. Als ik zie met hoeveel passie inwoners, professionals en sleutelfiguren aan dit document hebben gewerkt en hoeveel energie dit nu al oplevert, ben ik ervan overtuigd dat we een geweldig programma gaan maken, samen met onze inwoners. Deze ambitie zal zichtbaar worden in resultaten: een veilig, leefbaar en bruisend Roosendaal waar iedereen zich thuis voelt.”
Doorpakken, ontwikkelen en verbeteren
In Roosendaal zijn er al veel buurtinitiatieven en activiteiten, van inwoners, de gemeente en maatschappelijke organisaties. Het Nationaal Programma biedt kansen om het aanbod te versterken en uit te breiden.
“Met de komst van het Nationaal Programma hebben we de kans iets extra’s te doen en is een plus op de bestaande ambities. Ik vind het mooi dat we in deze aanpak uitgaan van de kracht die er in de wijken en buurten al is en dat we zij aan zij met bewoners werken aan het verbeteren van hun gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Alleen op die manier kunnen we werken aan het herstellen van vertrouwen in de gemeente en andere instanties”, zegt Van der Star (Coördinerend wethouder NPR).
Alliantie en ambitiedocument
Bas van ’t Wout is in januari van dit jaar aangesteld als kwartiermaker voor het NPR. Zijn rol was het samenbrengen van verschillende partijen en het oprichten van een alliantiebestuur. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het opstellen van een ambitiedocument (Ambitiedocument Roosendaal) in samenwerking met alle betrokken partijen.
Het ambitiedocument wordt de komende maanden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma en de alliantie is op zoek naar een programmadirecteur. De programmadirecteur neemt zo spoedig mogelijk het stokje van de kwartiermaker over om een vervolg te geven aan de uitvoering van het NPR.
De alliantie bestaat uit: Alwel, Politie, WijZijn Traverse groep, MEE West-Brabant, KPO Roosendaal, Stichting OBO, Curio, Kober Kinderopvang, SDW, OMO Scholengroep Tongerlo, JTC Roosendaal, Werkplein Hart van West-Brabant, TWB Roosendaal, GGZ Westelijk Noord-Brabant, VNO NCW Zeeland Brabant, Rijksoverheid en Gemeente Roosendaal.
Samenwerking tussen de alliantiepartijen is doorslaggevend om de ambities te kunnen realiseren. Van de Ven, voorzitter van woningcorporatie Alwel beaamt dit: “Als buurtcorporatie zetten we ons niet alleen in voor voldoende, goede, betaalbare en duurzame huizen. We hebben juist ook een belangrijke rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Onze mensen zijn vaak in de wijk te vinden en hebben veel contact met bewoners. We weten wat er in de wijken speelt op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, participatie en fijn samenleven. Dat bezorgt ons buikpijn. Om het tij te keren en wijken écht vooruit te helpen is een goede samenwerking tussen partners nodig. Als alliantiepartners werken we samen toe naar gedifferentieerde wijken, wijken met veerkracht waar bewoners perspectief en gelijke kansen hebben. Want dat is wat we alle inwoners van Roosendaal gunnen.”
Iedereen die de missie van het NPR steunt en een bijdrage kan en wil leveren kan aansluiten bij de alliantie. Bewoners met goede ideeën kunnen zich melden bij hun huidige contacten in de wijk (van de alliantiepartners) en later bij het programmabureau.
Meer informatie staat op de website van gemeente Roosendaal.
Dansgezelschap de Stilte en Kober kinderopvang intensiveren samenwerking
Spelendwijs: dans als motor voor taalontwikkeling
Vanaf 2021 intensiveren Kober kinderopvang en de Stilte hun samenwerking in het tweejarige pilotproject Spelendwijs. Het project richt zich op kinderen met een taalachterstand in de leeftijd van 2 – 4 jaar. Een uitgebalanceerd programma met dansworkshops op kinderdagverblijven, een bezoek aan een dansvoorstelling in het Chassé Theater en ouderparticipatie dragen bij aan een betere aansluiting met het primair onderwijs van peuters en dreumesen met een ontwikkelingsachterstand.
Dans als middel
Kober kinderopvang en de Stilte werken sinds 2015 samen op projectbasis. Met Spelendwijs verankeren beide partijen danseducatie in het onderwijsprogramma van de voorschoolse educatie in Breda. Uit evaluaties van voorgaande jaren komt naar voren dat kinderen met een taalachterstand in beweging laten zien dat ze meer (taal) begrijpen dan vooraf aangenomen wordt. Kinderen die geen Nederlands spreken, spreken wel de taal van dans. Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord. Danslessen zorgen ervoor dat kinderen een grens overgaan, meer zelfvertrouwen krijgen en zich openstellen om zich in taal te uiten.
Het project bereikt ruim 500 kinderen en hun ouders, verzorgers en begeleiders. In een looptijd van twee jaar worden 250 workshops, 15 voorstellingen en twee ouderbijeenkomsten georganiseerd.
Maatschappelijk rendement
In de eerste levensjaren van een kind groeit de omvang van het brein exponentieel. Iedere seconde vormen zich zevenhonderd nieuwe verbindingen in de hersenen. Jonge kinderen leggen de basis voor vaardigheden waarvan ze de rest van hun leven profijt hebben. Communiceren, samenwerken, problemen oplossen, creativiteit, empathie en flexibiliteit: de 21st century workforce skills. Dreumesen en peuters leren spelenderwijs. In de juiste omgeving en met de juiste begeleiding en stimulans ontwikkelen ze optimaal hun mogelijkheden. Met Spelendwijs investeren Kober kinderopvang en de Stilte in de leerontwikkeling van dreumesen en peuters. Het draagt bij aan goed burgerschap, een betere arbeidsmarktparticipatie in de toekomst en een gezonde leefstijl.
Spelendwijs wordt mede mogelijk gemaakt met donaties van Grez-Mahie Fonds Breda, Stichting Zabawas Den Haag, Stichting Casterenshoeve en Stichting Janivo Amsterdam.
Over De Stilte
de Stilte wil met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten, die de verbeelding prikkelen, de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen. Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen en zich te positioneren in een overdonderende samenleving. Spel is de tegenhanger van de alledaagsheid: het persoonlijke oefenterrein van het kind. In het spel ontmoet het kind de wereld vanuit zijn condities en in zijn formaat. Meer informatie: www.destilte.nl.
Kober en SIPO sluiten overeenkomst voor kinderopvang op ibs El Feth
Kober kinderopvang gaat samenwerken met Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO), aanbieder van primair onderwijs in Zuidwest-Nederland. De eerste stap is dat Kober zo snel mogelijk na de zomer (maar niet vóór 4 september) peuteropvang start op islamitische basisschool (ibs) El Feth in Bergen op Zoom. Ook wordt gedurende het nieuwe schooljaar gestart met kinderdagopvang en buitenschoolse opvang.
Ibs El Feth is een basisschool in Bergen op Zoom met een regionale functie voor ouders die kiezen voor islamitisch onderwijs. De school is recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag.
De eerste stap is dat Kober zo snel mogelijk na de zomer (maar niet vóór 4 september) peuteropvang start op ibs El Feth. Daarna gaat Kober ook kinderdagopvang en buitenschoolse opvang (bso) aanbieden op de locatie. Zo kan de locatie uitgroeien tot een compleet Integraal Kind Centrum (IKC) met een kinderopvangaanbod voor kinderen van 0 tot 13 jaar.
Kober en SIPO
Maatschappelijke kinderopvangorganisatie Kober en Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) werken vanuit een gezamenlijke doelstelling en visie aan de ontwikkeling van het kind. Pedagogisch medewerkers dragen deze visie en methode uit, ongeacht of ze wel of geen islamitische geloofsovertuiging hebben.
De samenwerking met SIPO past in de visie van Kober om bij te dragen aan de ontwikkeling en kansengelijkheid van kinderen in West-Brabant. Het vergroot de mogelijkheden voor ouders om in de islamitische school gebruik te maken van een breed opvangaanbod. Professionals van voorschoolse voorzieningen en basisscholen staan, in samenwerking met ouders, voor de opdracht om samen continuïteit in de ontwikkeling van kinderen te garanderen.
Aan het woord…
Renate Westen, regiomanager Kober kinderopvang: “We zijn erg blij met deze samenwerking met SIPO. Dit geeft ons de mogelijkheid om weer op een andere plek te kunnen werken aan kansengelijkheid en de ontwikkeling van kinderen. Het belangrijkste voor ons is dat de scholenkoepels waarmee we werken, raakvlakken hebben met onze visie op kindontwikkeling. De gesprekken met SIPO zijn zeer prettig verlopen, wij kijken uit naar samenwerking en opbouw van het IKC.”
Mohamed Talbi, directeur-bestuurder SIPO: “Ons uitgangspunt is dat we het beste uit kinderen willen halen, voor de vorming van hun identiteit en hun positie in de Nederlandse samenleving. We vinden het erg prettig om te werken met een maatschappelijke kinderopvangorganisatie, waar kansengelijkheid centraal staat. De pedagogische principes van Kober passen bovendien bij de waarden van het islamitische geloof. Met Kober hebben we de juiste partner gevonden, we gaan ons samen inzetten voor de ontwikkeling van ieder kind. Mijn droom is dat alle mensen uit onze regio die islamitisch onderwijs en passende opvang wensen voor hun kind, bij ons terecht kunnen.”
Meer weten?
Wil je meer weten over de opvangmogelijkheden bij deze locatie? Kijk dan op deze pagina. Werken op deze locatie? Bekijk hier de vacature. Ook leuk om te lezen, is het artikel op Kinderopvangtotaal: Peuteropvang op een islamitische school: ‘Belangrijk dat er respect is voor elkaars identiteit’.
Over SIPO
SIPO is momenteel het enige islamitische schoolbestuur in Zuid-West Nederland. SIPO staat voor het bieden van kwalitatief hoogwaardig primair onderwijs op islamitische grondslag. In de visie van SIPO staan de islamitische identiteit, en burgerschap en participatie in de Nederlandse samenleving op goede voet met elkaar. SIPO is ervan overtuigd dat de islam een verrijkend perspectief biedt voor elke samenleving.
KunstUK laat peuters in Roosendaal kennismaken met theater, dans en muziek
Dansvoorstellingen en workshops voor peuters van Kober kinderopvang
In het kader van het project KunstUK mogen Kober-peuters uit Roosendaal een dansvoorstelling bijwonen. Rondom de voorstellingen worden dans-, muziek- en theaterworkshops georganiseerd. Het doel: van theaterbezoek een jaarlijks terugkerende activiteit maken en taalontwikkeling stimuleren. Met dit tweejarige project verwachten Kober, CultuurCompaan, Theater de Kring en dansgezelschap de Stilte 600 tot 800 peuters te bereiken.
Het project KunstUK laat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met de podiumkunsten. Het project draagt bij aan het bevorderen van taalontwikkeling. Kinderen die geen Nederlands praten, spreken immers wél de taal van dans. Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord. Juist peuters met een ontwikkelachterstand laten in beeld en beweging vaak meer zien dan in gesproken taal. De Kring, de Stilte, Kober en CultuurCompaan vinden elkaar in deze gedachte.
Tweejarige pilot
KunstUK is een tweejarige pilot die zich richt zich op álle peuters uit Roosendaal die onder de hoede vallen van Kober kinderopvang. Het bezoek aan de dansvoorstelling ‘Wacht ’s Even’ van de Stilte vormt de kern van de eerste periode van het project. Deze voorstelling wordt elf keer gepresenteerd. Volgend jaar gaan de kinderen naar ‘Blikvangers’, een nieuwe voorstelling van de Stilte.
Met de bus naar het theater
De dansvoorstelling wordt steeds door drie peutergroepen tegelijk bezocht. Ouders hoeven daar verder niets voor te ondernemen; de kinderen en hun begeleiders gaan met de bus of, als de locatie zich op loopafstand van het theater bevindt, wandelend naar het theater.
Workshops bij de kinderopvang
Samen met een bezoek aan de dansvoorstelling in Theater De Kring bestaat KunstUK uit negen workshops op het gebied van muziek, dans en theater. De workshops vinden plaats op álle Roosendaalse Kober-locaties. De dansworkshops worden verzorgd door docenten van de Stilte, docenten van CultuurCompaan verzorgen de muziek- en theaterworkshops.
De beste ontwikkelkansen
KunstUK komt voort uit Spelendwijs, een project voor kinderen uit Breda dat workshops combineert met een bezoek aan een dansvoorstelling. Met dit project investeert Kober in nauwe samenwerking met de Stilte in de beste ontwikkelkansen voor álle kinderen.
De Horizon en Kober leggen basis voor samenwerking in kindcentrum
Basisschool De Horizon in Prinsenbeek werd de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Met de renovatie verdween ook de muur tussen de school en Kober kinderopvang. Letterlijk en figuurlijk. Alexander Geraedts, unitmanager bij Kober: “Nu ligt de weg vrij voor een kindcentrum waarin we intensief samenwerken.”
Peuters en kleuters ravotten samen op het schoolplein. Pedagogisch medewerkers wippen voor overleg binnen in de teamruimte van de school. Een intern begeleider van school kijkt mee bij de peuteropvang om te onderzoeken hoe de warme overdracht van Kober naar school beter kan. Zo zien Alexander Geraedts en schooldirecteur Frank Op de Beek het graag. “Nu de school en de opvanglocaties van Kober fysiek met elkaar verbonden zijn, ligt er een uitstekende basis om kansen te pakken en samen een doorgaande leerlijn te ontwikkelen.”
Eén visie, één structuur
Zo’n harmonieuze samenwerking in het belang van het kind is al langer hun droom. Ver voor de verbouwing werkten Alexander en Frank een gezamenlijke visie uit: De Horizon als één voorziening voor kinderen van nul tot dertien jaar, waarin school, kinderopvang en zorginstellingen samenwerken. Met één pedagogische visie, één didactische aanpak, één aansluitend dagarrangement en één managementstructuur.
‘We hebben elkaar nodig’
Alexander: “Door corona kwamen de plannen tijdelijk ‘on hold’ te staan. De verbouwing zelf slokte uiteraard ook alle aandacht op. Al heeft de rompslomp die het met zich meebracht de samenwerking op de werkvloer juist versterkt.” “Precies”, haakt Frank aan. “Toen we met een aantal klassen omhoog zaten – geen plek! – stelde Kober groepsruimten van de peuteropvang en de bso beschikbaar voor onderwijs.” Leerkrachten en pedagogisch medewerkers ontkwamen er niet aan goede afspraken te maken. En ondervonden in de praktijk hoe kinderopvang en onderwijs op elkaar aansluiten. Alexander: “Je zág het begrip ontstaan; het besef dat we elkaar nodig hebben.”
Samenwerken op thema’s
Inmiddels vinden de school en Kober elkaar op meerdere vlakken. Frank: “We spreken steeds meer één taal, werken samen op thema’s, versoepelen de overgang van peuteropvang naar school en werken aan goede zorg voor kinderen die om welke reden ook vastlopen in hun ontwikkeling. En we zijn heel blij met een pedagogisch medewerker van Kober die een aantal onderwijsarrangementen op school ondersteunt. Haar pedagogische kennis is van grote waarde.”
Startsein
Of het kindcentrum al helemaal rond is? Nee, zo ver is het nog niet, benadrukken Alexander en Frank. Maar nu de verbouwing achter de rug is en de coronacrisis voorbij lijkt, staan alle seinen op groen om hun ambities verder te realiseren. Op 2 mei 2022 bestaat de school 100 jaar; hét moment om als Kindcentrum De Horizon meer naar buiten te treden.
Een kijkje nemen op locatie Prikkebeek of bso de Kornuiten?
We kunnen het je wel vertellen, maar je kunt beter zelf komen kijken. Je bent altijd welkom voor een rondleiding. Onze pedagogisch medewerkers leiden je graag rond en kunnen je meer vertellen over onze pedagogische keuzes. We zien je graag snel.
Cateraar Ons Label kookt voor Kober
Maaltijden met een sociaal hart en maatschappelijke impact
Eten we vandaag een gehaktbal met zoete aardappel en sperziebonen, of pasta met zalm en spinazie? Wat Ons Label ook aan maaltijden biedt, het is altijd vers, gezond en gevarieerd. Sinds een jaar is de sociale coöperatie de vaste leverancier van warme maaltijden op Kober kinderopvang-locaties in regio Breda. Regiomanager Anouk van Lange: “Zo’n duurzame samenwerking met een maatschappelijk betrokken partner voelt goed.”
Dagelijks krijgen zo’n 60 tot 80 kinderen in regio Breda een warme maaltijd van Ons Label geserveerd. Op inschrijving uiteraard. Anouk: “Ouders kunnen voor een vriendelijke prijs een strippenkaart kopen en tot een dag van tevoren laten weten of hun kind bij ons een warme maaltijd mee-eet of niet. Het is een extra dienst die we aanbieden, zowel op het kinderdagverblijf als op de bso. Het past bij ons streven kinderen een fijne dag te bezorgen bij Kober. Soms kan het prettig en handig zijn dat ze een lekkere maaltijd eten voordat ze door hun ouders worden opgehaald.”
Sociaal hart
Kober heeft voor die warme maaltijd niet de eerste de beste cateraar aangetrokken. “We werken bewust samen met Ons Label”, vervolgt Anouk. “In de eerste plaats omdat het een lokale partner is, gevestigd in Breda-Noord. Daarnaast heeft Ons Label een sociaal hart, net als wij. We vinden het allebei belangrijk maatschappelijke impact te hebben en kansengelijkheid te creëren. In die visie vinden we elkaar.”
Stappen zetten
Ons Label leidt mensen op die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “Door ze werkervaring te laten opdoen, helpen we deelnemers de stap te zetten naar een vervolgopleiding of betaald werk”, legt Monique van Winkel uit, een van de oprichters van Ons Label. “Ooit zijn we gestart als wijkrestaurant in Breda-Noord, om de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. Vanuit die keuken verzorgen we nu ook de catering, met Kober als een van de grootste afnemers. Daarnaast hebben we een aantal andere bedrijfsonderdelen, zoals het naaiatelier en het klusteam.”
Koken biedt kansen
Het mooie van koken voor Kober is dat het deelnemers van Ons Label de kans biedt aan meerdere vaardigheden te werken. “Er komt namelijk best wat planning en rekenwerk bij kijken”, vertelt Marjolein Marechal, bedrijfsleider bij Ons Label. “Zo werken we voor baby’s met 60 gram vlees en voor bso-kinderen met 90 gram. Ook de aardappels, groenten en pasta moeten precies ingekocht, secuur afgewogen en goed bereid worden. Dat doen de deelnemers onder begeleiding van een gecertificeerde kok. Die ziet erop toe dat alles goed gaat. Bovendien helpt hij ze hun werknemersvaardigheden en sociale vaardigheden te vergroten. Op die manier bereiden we de deelnemers van Ons Label voor op een passend vervolg. Of het nu een opleiding is of een baan.”
Passend binnen voedingsbeleid
Dat kan ook betekenen dat de deelnemers op termijn bij Kober aan de slag gaan. Bijvoorbeeld als groepshulp. Of ze volgen de BBL-opleiding tot pedagogisch medewerker. “Die mogelijkheden zijn er absoluut, we staan ervoor open”, beaamt Anouk. “Maar in eerste instantie gaat het ons erom dat we een lokale, sociale onderneming ondersteunen. En dat we op onze locaties de kinderen – van klein tot groot – een gezonde maaltijd kunnen voorschotelen die past binnen ons voedingsbeleid.”
Bordje leeg
Dus zorgt de keukenbrigade van Ons Label voor variatie in vlees, vis en vegetarisch. “Verder gebruiken we verse groenten en koken we niet te vet”, licht Marjolein toe. “Zijn er kinderen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor pinda’s of een lactose-intolerantie hebben, dan houden we daar natuurlijk rekening mee. Bovenal vinden we het belangrijk dat de maaltijden betaalbaar en lékker zijn. Gelukkig krijgen we geregeld goede feedback van Kober; kinderen eten vaak hun bordje leeg.” “En wat niet opgaat, geven we mee naar huis”, vult Anouk aan. Wel zo duurzaam.
Ons Label levert op dit moment maaltijden aan 7 kinderopvanglocaties in Breda/Bavel en 4 in Teteringen. In de toekomst komen er mogelijk meer locaties bij.
BoekStart helpt kinderen en ouders Kober aan het (voor)lezen
Welke boeken lees je voor aan baby’s, dreumesen, peuters en kleuters? En hoe doe je dat nou eigenlijk: goed voorlezen? Heel belangrijk, want boeken zijn leuk en leerzaam voor kinderen van alle leeftijden. Het leesbevorderingsprogramma BoekStart inspireert pedagogisch medewerkers van Kober en ouders om regelmatig en interactief voor te lezen, zodat kinderen er meer van opsteken.
BoekStart is een landelijk programma, ontwikkeld door Stichting Lezen , dat wil bereiken dat kinderen en ouders meer lezen en samen genieten van boeken. Dit kan onder andere door kinderen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met boeken. Daarin speelt de kinderopvang een belangrijke rol. Onze pedagogisch medewerkers lezen kinderen veel voor en raden ouders leerzame boeken aan. Maar hoe lees je goed voor zodat kinderen er wat van leren? Welke boeken kies je? En hoe enthousiasmeer je ouders om thuis voor te lezen? Voorleesconsulenten van de bibliotheek helpen verschillende Kober-locaties deze vragen te beantwoorden en een voorleesroutine op te bouwen.
BoekStart & Kober
Bij Kober lezen we graag verhalen voor aan kinderen om hun fantasie te prikkelen en te oefenen met luisteren en concentreren. Dat is niet alleen goed voor taalontwikkeling en begrijpend lezen, maar het is ook gezellig en versterkt de band tussen collega’s en de kinderen. Daarom werken we voor het BoekStart-programma al een aantal jaar intensief samen met de bibliotheek. In Breda doen we dat bijvoorbeeld al in maar liefst 46 groepen, in Roosendaal in 25 groepen, in Sprundel in 4 groepen en ook in Zundert zijn we gestart.
Hoe gaat dat in zijn werk? Onderdeel van BoekStart is het maken van een voorleesplan per locatie. Daarin leggen medewerkers vast op welke manier ze lezen willen bevorderen onder collega’s, ouders en kinderen. Dat geeft het team houvast. Op iedere locatie is een pedagogisch medewerker actief als voorleescoördinator. Die zorgt dat het leesplan wordt uitgevoerd, brengt lezen en voorlezen extra onder de aandacht, en houdt samen met de bibliotheek de boekencollectie op locaties up-to-date. Voorleescoördinatoren volgen daarvoor een speciale BoekStart-training.
Taalgevoel versterken
Helma Tettelaar is pedagogisch medewerker bij Kober-kindcentrum Vinkenbos in Sprundel. Sinds vier jaar werken zij en haar collega’s met BoekStart. Helma weet uit eigen praktijkervaring hoe waardevol voorlezen is voor kinderen: “We willen kinderen en ouders meer samen laten lezen, in het bijzonder op de voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Hen regelmatig voorlezen, helpt bij het versterken van hun taalgevoel.”
Voorleesconsulenten van BoekStart helpen Kober-kindcentrum Vinkenbos bij het kiezen van boeken die passen bij de leeftijd en het niveau van de kinderen. Helma: “Ze hebben boeken over allerlei relevante onderwerpen, bijvoorbeeld over corona, familie, rouw, meertaligheid, seizoenen en emoties. Dat is fijn voor ons, want dan hoeven we niet telkens zelf op onderzoek uit.”
Meeleven met het verhaal
Voor de kinderen bij Vinkenbos is het voorlezen een vast ritueel en rustpunt in de dag, vertelt Helma. “Het geeft kinderen structuur doordat we altijd op eenzelfde manier te werk gaan. We gebruiken daarvoor de Piramide-methode. Daarbij bouw je op van oriënteren naar verdiepen. Eerst laten we de prenten zien. Daarna lezen we het verhaal voor. En later verlevendigen we het verhaal nog eens met behulp van attributen. Vervolgens mogen kinderen zelf het verhaal vertellen aan de hand van de afbeeldingen. Daardoor worden ze echt het verhaal ingezogen en leren ze de inhoud begrijpen. Dankzij de interactie en de attributen onthouden ze de verhalen beter en vertellen ze er thuis over, dat enthousiasmeert op hun beurt de ouders.”
Voorleesavonden en minibibliotheek op komst
Voorleesconsulenten van BoekStart geven Kober-collega’s tips over hoe zij ouders kunnen motiveren om zelf voor te lezen. Helma: “BoekStart-consulenten komen niet alleen voorlezen op locatie, maar we zijn nu ook bezig om samen avonden te organiseren waarbij we ouders leren en stimuleren om thuis op een leuke manier voor te lezen. Denk aan overdreven vertellen en het verhaal spannend maken. Dat werkt heel goed, want als je emoties in het verhaal brengt, maak je het verhaal levendiger en herkennen kinderen het onderwerp beter. In samenwerking met de bibliotheek gaan we ook een minibieb maken op onze locatie. Daar kunnen ouders boeken ruilen en lenen voor kinderen van het kinderdagverblijf en de peutergroepen.”
Gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind
Helma is blij dat het BoekStart-programma er is. “Ik vind het heel leerzaam, ik kan bij de voorleesconsulenten terecht met vragen en hoef minder zelf op zoek naar passende boeken. Daarnaast staat onze Kober-voorleescoördinator in contact met BoekStart om voor iedere leeftijdscategorie een goed voorleesaanbod te creëren. Van prentenboeken voor baby’s tot en met boeken die voldoende uitdaging bieden aan oudere kinderen. Dat past bij onze belofte: gelijke ontwikkelkansen voor ieder kind.”
De Springplank proost op einde grootse renovatie: ‘Nu kunnen we weer jaren vooruit’
TETERINGEN – Een tijdcapsule met onder meer een setje airpods en informatie over de oorlog in Oekraïne is maandagochtend begraven bij het vernieuwde pand van Kindcentrum De Springplank in Teteringen. ,,Wij weten hier hoe de wereld in 10 jaar tijd kan veranderen.”
In 2012 trok basisschool De Springplank samen met kinderopvangorganisatie Kober en basisschool De Wegwijzer in het splinternieuwe brede schoolpand De Mandt in Teteringen. Nieuwbouwwijk de Bouverijen was net in ontwikkeling en de verwachting was dat het gebouw ruim genoeg zou zijn voor twee basisscholen.
Gezond binnenklimaat
,,Nu zijn we ruim tien jaar verder en zitten we met De Springplank toch op een andere locatie”, zegt schooldirecteur Sjoerd Hagen. ,,We zijn blij dat dit oude schoolpand in beeld kwam toen duidelijk werd dat De Mandt te klein werd. Nu de renovatie erop zit, kunnen we hier jaren vooruit. Het pand is duurzaam en voldoet aan alle eisen op het gebied van ventilatie en een gezond binnenklimaat.”
Samen met de kinderen werd maandagochtend geproost op het vernieuwde schoolgebouw aan de Groenstraat. Naast het hoofdgebouw zijn ook de bijbehorende gymzaal en het schoolplein opgeknapt.
Lees het hele bericht op ad.nl
Foto: © Pix4Profs-Ron Magielse
Eindelijk kan er geproost worden op het nieuwe Talentencentrum in Bavel
BAVEL – De leerlingen van de Spindel, de Toermalijn en de kinderen van Kober Kinderopvang hebben er lang op moeten wachten: De officiële opening van het nieuwe Talentencentrum. Al sinds september hebben de drie organisaties het gebouw in gebruik. Maar vandaag kon er dan eindelijk feest worden gevierd. De kinderen leefden zich uit op grote springkussens, terwijl het bestuur en de directie samen proostten.
Lees het hele bericht op Breda Vandaag
Foto: Hanneke Marcelis
Fysiomore en Kober kinderopvang van start met project “Sportieve heldjes”
Kober kinderopvang en Fysiomore Breda lanceerden dinsdag 16 november het project “Sportieve heldjes”. De pilot start op locaties Woelwater en de Sjoester in Etten-Leur. Het project richt zich op diverse gezondheidsaspecten. Items zoals gezonde voeding, voldoende bewegen en werken in teamverband komen aan bod. De samenwerking betreft zowel ondersteuning aan kinderen, als de begeleiding en ondersteuning van medewerkers van Kober kinderopvang.
Sportieve heldjes voor kinderen van 2-5 jaar
Op de locaties Woelwater en de Sjoester van Kober kinderopvang in Etten-Leur, geeft de gediplomeerd kinderfysiotherapeute sportles aan kinderen van wie de ouders hiervoor toestemming geven. Gedurende 6 weken krijgen kinderen tijdens schooltijd een extra beweegmoment aangeboden. Tijdens de lessen wordt (extra) individuele aandacht besteed aan de ontwikkeling van onder andere motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en zelfvertrouwen. Plezier in bewegen staat bij Sportieve heldjes voorop.
Danielle Dinkelman, unitmanager bij Kober kinderopvang: “Bij Kober kinderopvang ondersteunen we de natuurlijke groei en ontwikkeling van je kind en maken we bewuste keuzes in eten en drinken. Het programma met Fysiomore sluit heel goed aan op deze visie. Een professionele partner met specialistische kennis op dit vlak is prettig en versterkt onze kwaliteit. We werken daarnaast net als altijd graag samen met ouders. Als daar behoefte aan is, kunnen we met hen bepalen wat nodig is voor een optimale ontwikkeling van hun kind.”
Themaweek gezonde voeding
Een ander onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een themaweek over gezonde voeding. Dit richt zich op de kinderen, maar ook op het voedingspatroon van medewerkers van Kober kinderopvang. Dinkelman: “Vitaliteit van onze medewerkers is een belangrijk speerpunt voor onze organisatie. Daarom is het, zeker in deze tijden van personeelskrapte, van belang dat onze medewerkers lekker in hun vel zitten en zich goed voelen. Voeding en natuurlijk ook beweging staan hierbij centraal.”
Meer informatie
Op de website van Fysiomore is meer informatie te vinden over hun werkwijze en aanpak. Kijk op www.fysiomore.nl
Hoe wij samenwerken
Wij werken op verschillende manieren samen, met verschillende soorten partners. Op het gebied van onderwijs zijn we aangesloten aan landelijke organisaties, zoals de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang en zitten we in het netwerk Kwaliteit In Kinderopvang (KIK). Ook werken we nauw samen met lokale scholen.
Op maatschappelijk gebied zijn we partners met gemeentes, sportverenigingen, muziekverenigingen en culturele instellingen. Dankzij de samenwerkingen en initiatieven met onze partners kunnen we kinderen beter ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling. Kijk hier als je benieuwd bent naar wat we tot nu toe hebben bereikt met onze partners.


Integrale kindcentra (IKC)
Een integraal kindcentrum is een plek waar onderwijs en kinderopvang, leerkrachten en pedagogisch medewerkers, samenwerken vanuit een gezamenlijke visie en missie en als één team. Zij worden daarin eenduidig aangestuurd. De organisatievorm is afgestemd op wat nodig is voor die plek, voor kinderen en ouders. Als partner brengen wij op bevlogen wijze, onze expertise rondom het jonge kind, pedagogiek en bedrijfsvoering in. We dragen zorg voor onderlinge verbinding en borging van pedagogische kwaliteit. Wij geloven dat IKC’s de beste kansen bieden voor kinderen, door de nauwe samenwerkingen tussen organisaties.
We zijn maatschappelijk
Bij Kober zetten we het kind altijd op de eerste plaats. Wat we verdienen, investeren we terug in onze organisatie en in onze medewerkers. Zo zijn het uiteindelijk weer de kinderen die er beter van worden. Ieder kind heeft talent, en ieder kind heeft toekomst, maar niet ieder kind krijg dezelfde kansen. We zetten ons als organisatie in voor de gelijke kansen van álle kinderen en zijn aangesloten bij de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
Jouw organisatie ook samen met

?
Laat van je horen!
Laat van je horen!