Gelijke
kansen voor
écht ieder kind
kansen voor
écht ieder kind
Ieder kind heeft talent, en ieder kind heeft toekomst, maar niet ieder kind krijg dezelfde kansen. We zetten ons als organisatie in voor de gelijke kansen van álle kinderen en zijn aangesloten bij de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Bij Kober geloven we dat de samenwerking met scholen, gemeenten en andere (jeugd)organisaties essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. We werken daarom met diverse (maatschappelijke) partners samen.
Huh? Maatschappelijke kinderopvang?
Bij Kober zetten we het kind altijd op de eerste plaats. Wat we verdienen, investeren we terug in onze organisatie en in onze medewerkers. Zo zijn het uiteindelijk weer de kinderen die er beter van worden. We zijn een pedagogisch partner van de ouders en werken samen met onderwijs, jeugdzorg, welzijn en gemeenten. Samen creëren we vanaf het eerste moment gelijke kansen voor íeder kind, ongeacht waar ze vandaan komen.
We geloven in….
Opgroeien in een taal- en leerrijke omgeving. Kinderen leren samen om met elkaar te leven en zichzelf te ontwikkelen. Zo bereiden we kinderen voor op de wereld van morgen en dragen ze in de toekomst bij aan een samenleving waarin mensen omkijken naar elkaar. Wij geloven dat een kinderopvang voor iedereen toegankelijk moet zijn. Of je als ouder nou werkt of niet: Kinderopvang moet gratis zijn, van hoge kwaliteit, en overal beschikbaar.
Onze visie op Integrale kindercentra (IKC)
Wij blijven volop duurzaam investeren in rijke ontwikkelomgevingen van kinderen. Op fijne plekken waar je je welkom en thuis voelt, jezelf kan zijn, je vertrouwd voelt, waar ruimte voor in- en ontspanning is. Waar goed voor je gezorgd wordt. Dat doen we op steeds meer plekken, bijvoorbeeld richting integrale kindcentra (IKC). Als herkenbare, krachtige en betrouwbare partner. Samen met onderwijsorganisaties en met andere partners binnen een multidisciplinaire samenwerking, zoals bijvoorbeeld gemeenten, jeugdzorg, bibliotheken, consultatiebureaus, welzijn en zorgpartners. In nauwe en voortdurende samenwerking. Voor kinderen in de leeftijd van 0-12. Op plekken die aanspreken voor kinderen en ouders.

Een warm hart voor…
De Kleine Kapitein vergroot kansen van kinderen met een VVE-indicatie
Wat doen we als een peuter nét iets meer begeleiding nodig heeft dan we op VVE-locaties kunnen bieden? Dan roepen we de hulp in van Marijke de Jongh en Ineke Wouda, medewerkers van pedagogisch-educatief concept de Kleine Kapitein. Sinds begin dit jaar komen zij op afroep naar de groepen toe, voor ondersteuning op maat. En dat werpt z’n vruchten af.
Ze hebben net voor de zomervakantie elk zo’n vijf kinderen overgedragen die klaar zijn voor de basisschool. Na begeleiding op de groep én die vanuit de Kleine Kapitein beschikken de peuters over voldoende vaardigheden om een goede start te maken bij de kleuters. “Bij een enkeling blijkt dat er meer zorg nodig is”, legt Marijke uit. “Maar meestal lukt het om aansluiting te vinden op het onderwijs. Precies waar we in de VVE (voor- en vroegschoolse opvang) op uit zijn. Ons doel is dat kinderen tot leren komen, hier op de groep en straks op school.”
Individuele aanpak
Marijke en Ineke springen in op het moment dat een kind zich onvoldoende ontwikkelt in de VVE-groep. Of wanneer een kind door zijn of haar gedrag te veel de sfeer op de groep bepaalt. Ineke: “De pedagogisch medewerkers hebben vaak al van alles geprobeerd, maar uiteindelijk moeten zij hun tijd en aandacht verdelen over een grote groep peuters tegelijk. Wij observeren het kind en stellen in overleg met de mentor van het kind een plan van aanpak op, met overzichtelijke doelen. Dit plan bespreken we natuurlijk ook met de ouders; hun betrokkenheid is belangrijk. Vanaf dan zijn we twee keer per week anderhalf uur op de groep en gaan we met het individuele kind aan de slag.”
Concrete doelen
Wat ze precies doen? “Dit verschilt uiteraard per kind en is afhankelijk van de hulpvraag”, vertelt Ineke. “Maar we richten ons vooral op wat wij noemen ‘de executieve functies’, zoals impulsbeheersing, of het uitstellen van behoeften. Daarnaast oefenen we met sociale vaardigheden, zoals naast elkaar of samen spelen, materialen delen, op je beurt wachten. Heel concreet dus. Het is in ieder geval niet zo dat we ter voorbereiding op school oefenen met educatieve taken als tellen of boekjes lezen. Tenzij het een manier is om een andere vaardigheid onder de knie te krijgen.”
Sprongen maken
“Het is mooi om te zien wat voor sprongen kinderen maken door deze vorm van begeleiding op maat”, vertelt Marijke. “Het afgelopen jaar bijvoorbeeld begeleidde ik een meisje dat erg impulsief was en nogal op de voorgrond trad in de groep. Tijdens de begeleidingsuurtjes ben ik in haar buurt gaan zitten, om mee te kijken en in te spelen op wat er gebeurt. Pakte ze speelgoed af, dan legde ik rustig uit dat als je iets wilt hebben je er ook om kunt vragen. Ze ontdekte dat ze het negen van de tien keer dan ook kreeg. Zo deed ze positieve ervaringen op en leerde ze nieuw gedrag aan. Kinderen wilden weer met haar spelen. En haar ouders merkten dat het thuis ook veel beter ging.”
Vertrouwen winnen
“Het prettige aan begeleiding op de groep is dat kinderen hun gedrag direct kunnen oefenen in de context van de groep”, vult Ineke aan. “Straks op school zijn ze immers met nog veel meer kinderen. Daar kunnen ze maar beter op voorbereid zijn. Bovendien betrekken we de pedagogisch medewerkers bij onze aanpak. Ze zetten onze werkwijze voort als we er niet zijn. Ondertussen leren ze op een andere manier naar het kind te kijken en winnen ze aan vertrouwen dat ze straks ook zonder ons de juiste begeleiding kunnen bieden. Heel waardevol.”
Naar buiten
Die begeleiding op de groep is een groot verschil met hoe de Kleine Kapitein eerst werkte. Voorheen draaiden Marijke en Ineke een apart groepje waar kinderen uit heel Breda naartoe kwamen. “Ouders ervoeren dat toch als een drempel. Nu werken we outreachend”, vertelt Monique Vos, manager Pedagogiek & Kwaliteit. “Dat werkt beter, voor zowel het kind, als de ouders en de pedagogisch medewerkers.”
Verder uitrollen
Ook gemeente Breda is gecharmeerd van de nieuwe aanpak. Monique: “De Kleine Kapitein werd al langer gesubsidieerd. Nu is ook voor de komende jaren financiering toegezegd. Met dit pedagogisch-educatief concept hebben we iets moois in handen dat naadloos aansluit bij het maatschappelijke karakter van Kober. Het is een relatief goedkope, laagdrempelige en effectieve manier om kinderen die het nodig hebben een steuntje in de rug te bieden, om zo het risico op een achterstand te verkleinen en gelijke kansen te creëren. Ik ben oprecht trots op wat Marijke en Ineke samen met zoveel passie hebben neergezet. Het is goed om te merken dat andere gemeenten in ons werkgebied nu ook interesse tonen in het concept. Het zou geweldig zijn als ook zíj het gaan toepassen.”
Alliantiebestuur (waaronder Kober) ondertekent ambities Nationaal Programma Roosendaal
Op 21 september ondertekende het alliantiebestuur de ambities van het Nationaal Programma Roosendaal (NPR). Het alliantiebestuur vertegenwoordig 17 alliantiepartijen, waaronder Kober kinderopvang. Hiermee beloven alle partijen zich de komende twintig jaar in te zetten om de leefbaarheid en veiligheid in de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven te verbeteren.
Nationaal Programma Roosendaal
In juli 2022 is Roosendaal toegevoegd aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Roosendaal is daarmee één van de twintig stedelijke focusgebieden in Nederland waar de veiligheid en leefbaarheid onder druk staan en om die reden extra aandacht vragen. Het programma wat hieruit is ontstaan heeft de titel ‘Nationaal Programma Roosendaal’ gekregen en de missie luidt: ‘Leven en wonen in een mooie en veilige stad waar iedereen zich thuis voelt: met een zeker bestaan, in veilige buurten en met vertrouwen in de toekomst.’
In dit programma werkt de alliantie de komende twintig jaar met landelijke overheid, gemeente, maatschappelijke organisaties en bewoners samen om taaie problemen in de wijken aan te pakken. “En dat gaan we mét elkaar doen”, zegt wethouder Van der Star. “Het gevoel van de inwoners is daarbij een belangrijke graadmeter. De komende maanden zal het Nationaal Programma Roosendaal steeds meer zichtbaar zijn in de wijken en buurten.”
De alliantie ziet dit moment als een mijlpaal dat gevierd mag worden, maar tegelijkertijd is de noodzaak van het NPR minder feestelijk. Roosendaal kampt met grootstedelijke problemen. Bewoners voelen zich niet altijd veilig, ervaren kansenongelijkheid of missen de saamhorigheid in de wijk of buurt. Wie nu opgroeit in de Westrand, Kalsdonk, Langdonk, ’t Oude Centrum en De Kroeven heeft gemiddeld een lager inkomen, woont in een slecht onderhouden woning, krijgt lagere schooladviezen en heeft met hogere zorgkosten te maken. Beschikbare hulp komt niet altijd bij de mensen terecht die dat het hardst nodig hebben. Dit alles vergroot de verleiding tot crimineel gedrag.
Burgemeester Van Midden en tevens voorzitter van de alliantie, deelt: “Roosendaal is een prachtige, warme, Brabantse stad van doeners. Het barst hier van inwoners die iets goeds willen doen voor hun buren, buurt, straat, plein of stad. Alles om van het leven te kunnen genieten is binnen bereik. Dat zou voor iedereen in Roosendaal zo moeten zijn, maar dat is nu nog niet zo. We investeren met dit Nationaal Programma extra in wijken die dit het hardst nodig hebben. De alliantie legt de lat hoog. Als ik zie met hoeveel passie inwoners, professionals en sleutelfiguren aan dit document hebben gewerkt en hoeveel energie dit nu al oplevert, ben ik ervan overtuigd dat we een geweldig programma gaan maken, samen met onze inwoners. Deze ambitie zal zichtbaar worden in resultaten: een veilig, leefbaar en bruisend Roosendaal waar iedereen zich thuis voelt.”
Doorpakken, ontwikkelen en verbeteren
In Roosendaal zijn er al veel buurtinitiatieven en activiteiten, van inwoners, de gemeente en maatschappelijke organisaties. Het Nationaal Programma biedt kansen om het aanbod te versterken en uit te breiden.
“Met de komst van het Nationaal Programma hebben we de kans iets extra’s te doen en is een plus op de bestaande ambities. Ik vind het mooi dat we in deze aanpak uitgaan van de kracht die er in de wijken en buurten al is en dat we zij aan zij met bewoners werken aan het verbeteren van hun gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Alleen op die manier kunnen we werken aan het herstellen van vertrouwen in de gemeente en andere instanties”, zegt Van der Star (Coördinerend wethouder NPR).
Alliantie en ambitiedocument
Bas van ’t Wout is in januari van dit jaar aangesteld als kwartiermaker voor het NPR. Zijn rol was het samenbrengen van verschillende partijen en het oprichten van een alliantiebestuur. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het opstellen van een ambitiedocument (Ambitiedocument Roosendaal) in samenwerking met alle betrokken partijen.
Het ambitiedocument wordt de komende maanden uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma en de alliantie is op zoek naar een programmadirecteur. De programmadirecteur neemt zo spoedig mogelijk het stokje van de kwartiermaker over om een vervolg te geven aan de uitvoering van het NPR.
De alliantie bestaat uit: Alwel, Politie, WijZijn Traverse groep, MEE West-Brabant, KPO Roosendaal, Stichting OBO, Curio, Kober Kinderopvang, SDW, OMO Scholengroep Tongerlo, JTC Roosendaal, Werkplein Hart van West-Brabant, TWB Roosendaal, GGZ Westelijk Noord-Brabant, VNO NCW Zeeland Brabant, Rijksoverheid en Gemeente Roosendaal.
Samenwerking tussen de alliantiepartijen is doorslaggevend om de ambities te kunnen realiseren. Van de Ven, voorzitter van woningcorporatie Alwel beaamt dit: “Als buurtcorporatie zetten we ons niet alleen in voor voldoende, goede, betaalbare en duurzame huizen. We hebben juist ook een belangrijke rol in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Onze mensen zijn vaak in de wijk te vinden en hebben veel contact met bewoners. We weten wat er in de wijken speelt op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, participatie en fijn samenleven. Dat bezorgt ons buikpijn. Om het tij te keren en wijken écht vooruit te helpen is een goede samenwerking tussen partners nodig. Als alliantiepartners werken we samen toe naar gedifferentieerde wijken, wijken met veerkracht waar bewoners perspectief en gelijke kansen hebben. Want dat is wat we alle inwoners van Roosendaal gunnen.”
Iedereen die de missie van het NPR steunt en een bijdrage kan en wil leveren kan aansluiten bij de alliantie. Bewoners met goede ideeën kunnen zich melden bij hun huidige contacten in de wijk (van de alliantiepartners) en later bij het programmabureau.
Meer informatie staat op de website van gemeente Roosendaal.
Kober en Betrokken Ondernemers Breda (BOB): samen van betekenis voor kinderen en inwoners van Breda
Iets samen voor een ander doen, daar draait het om bij het netwerk Betrokken Ondernemers Breda (BOB). Kober kinderopvang is al 14 jaar een betrokken partner van BOB. Robert Sänger, bestuurder van Kober, vertelt hoe dit krachtige netwerk meewerkt aan een duurzame toekomst voor ieder kind. En Lieke van Boxtel, intermediair bij BOB, geeft aan wat de samenwerking betekent voor Breda.
Voor alle kinderen een goede start
Kober wil gelijke kansen voor ieder kind. Daarvoor is het belangrijk om naar de wereld om kinderen heen te kijken. Robert: ‘De maatschappij ontwikkelt zich en verandert. We willen dat alle kinderen een goede start krijgen in hun leven. En dat ouders hun kinderen ontspannen kunnen opvoeden.’ Kober is expert als het gaat om kinderen in de leeftijd van 0 – 13 jaar. ‘Ruim 10.000 kinderen verwelkomen wij in onze opvanglocaties in Zuidwest-Brabant, die kinderen verdienen de begeleiding vanuit betrokken en bevlogen pedagogisch medewerkers’, zegt Robert stellig. ‘Bij Kober zijn 1300 medewerkers iedere dag van betekenis voor deze kinderen. En ons hoofdkantoor is gevestigd in Breda. Reden genoeg om samen met Betrokken Ondernemers Breda (BOB) op te trekken.’
Ideeën en inspiratie opdoen
BOB verbindt ondernemers met maatschappelijke partijen om samen meer impact te maken op de stad en haar inwoners. Dit doet BOB door bijeenkomsten en activiteiten te organiseren waar partners samenwerken, kennis delen of de handen uit de mouwen steken. Robert vertelt over zo’n bijeenkomst: ‘Tijdens een netwerkmiddag hebben we kennis en ervaringen gedeeld over de arbeidsmarkt. Verschillende organisaties lichtten toe hoe zij met personeelstekort omgaan, we wisselden ideeën en best practices uit. Daar is bijvoorbeeld het idee besproken om groepshulpen te werven als ondersteuning van de pedagogisch medewerker. De resultaten daarvan zijn er al binnen Kober.’ Deze groepshulpen kunnen zich binnen Kober ook verder ontwikkelen. Persoonlijk, of in de richting van pedagogisch medewerker bij Kober, bijvoorbeeld via een leerwerktraject.
Wat vindt BOB van het partnerschap met Kober?
Lieke, intermediair bij BOB, is ontzettend blij met de betrokkenheid van Kober. ‘Rond de kerstdagen organiseerden we kerstdiners voor gezinnen in blijf-van-mijn-lijfhuizen en (ex)dak- en thuislozen. Medewerkers van Kober verzorgden een leuke activiteit voor de kinderen die het nodig hebben hun zorgen even te vergeten. Kerstmutsen versieren, gezellig spelen en leren, de kinderen een onvergetelijke avond geven. Dat is Kober wel toevertrouwd. Wij hopen bij BOB dat alle bedrijven in Breda op deze manier hun maatschappelijke betrokkenheid tonen, zodat we samen Breda nog mooier maken.’
Expertise delen over kinderen en professionele bedrijfsvoering
Kober voelt zich betrokken bij de wereld van kinderen. ‘Gezonde leefstijl, gezond eten, bewegen en armoede, die onderwerpen komen regelmatig op tafel bij BOB’, zegt Robert. ‘Hoe krijg je kinderen aan het bewegen? Wat leeft er bij kinderen en hun ouders? Hoe gaat het in bepaalde wijken in Breda? Wij brengen dan onze expertise en ervaringen in over het jonge kind.’ Ook als het gaat over een gezonde bedrijfsvoering deelt Kober inzichten om andere organisaties verder te helpen. ‘Met een veranderende samenleving, een wisselende vraag rondom kinderopvang, nieuwe wet- en regelgeving openen we elke ochtend de deuren weer op ruim 200 locaties. Achter die locaties zit een professionele organisatie.’ Robert sluit af: ‘Ik geloof echt dat je met samenwerken en delen verder komt, daarom zitten we in dit netwerk.’
Meer weten over Betrokken Ondernemers Breda (BOB)
Meer over Betrokken Ondernemers Breda vind je hier.
Ook samenwerken met Kober?
Samenwerking is de kern van onze organisatie. Kober kinderopvang gelooft dat samenwerking met scholen, gemeenten en andere (jeugd)organisaties essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar. Kober werkt met diverse partners samen, zodat wij jouw kind de beste opvang kunnen bieden. Ook samenwerken? Neem contact met ons op.
Cateraar Ons Label kookt voor Kober
Maaltijden met een sociaal hart en maatschappelijke impact
Eten we vandaag een gehaktbal met zoete aardappel en sperziebonen, of pasta met zalm en spinazie? Wat Ons Label ook aan maaltijden biedt, het is altijd vers, gezond en gevarieerd. Sinds een jaar is de sociale coöperatie de vaste leverancier van warme maaltijden op Kober kinderopvang-locaties in regio Breda. Regiomanager Anouk van Lange: “Zo’n duurzame samenwerking met een maatschappelijk betrokken partner voelt goed.”
Dagelijks krijgen zo’n 60 tot 80 kinderen in regio Breda een warme maaltijd van Ons Label geserveerd. Op inschrijving uiteraard. Anouk: “Ouders kunnen voor een vriendelijke prijs een strippenkaart kopen en tot een dag van tevoren laten weten of hun kind bij ons een warme maaltijd mee-eet of niet. Het is een extra dienst die we aanbieden, zowel op het kinderdagverblijf als op de bso. Het past bij ons streven kinderen een fijne dag te bezorgen bij Kober. Soms kan het prettig en handig zijn dat ze een lekkere maaltijd eten voordat ze door hun ouders worden opgehaald.”
Sociaal hart
Kober heeft voor die warme maaltijd niet de eerste de beste cateraar aangetrokken. “We werken bewust samen met Ons Label”, vervolgt Anouk. “In de eerste plaats omdat het een lokale partner is, gevestigd in Breda-Noord. Daarnaast heeft Ons Label een sociaal hart, net als wij. We vinden het allebei belangrijk maatschappelijke impact te hebben en kansengelijkheid te creëren. In die visie vinden we elkaar.”
Stappen zetten
Ons Label leidt mensen op die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “Door ze werkervaring te laten opdoen, helpen we deelnemers de stap te zetten naar een vervolgopleiding of betaald werk”, legt Monique van Winkel uit, een van de oprichters van Ons Label. “Ooit zijn we gestart als wijkrestaurant in Breda-Noord, om de sociale samenhang in de wijk te verbeteren. Vanuit die keuken verzorgen we nu ook de catering, met Kober als een van de grootste afnemers. Daarnaast hebben we een aantal andere bedrijfsonderdelen, zoals het naaiatelier en het klusteam.”
Koken biedt kansen
Het mooie van koken voor Kober is dat het deelnemers van Ons Label de kans biedt aan meerdere vaardigheden te werken. “Er komt namelijk best wat planning en rekenwerk bij kijken”, vertelt Marjolein Marechal, bedrijfsleider bij Ons Label. “Zo werken we voor baby’s met 60 gram vlees en voor bso-kinderen met 90 gram. Ook de aardappels, groenten en pasta moeten precies ingekocht, secuur afgewogen en goed bereid worden. Dat doen de deelnemers onder begeleiding van een gecertificeerde kok. Die ziet erop toe dat alles goed gaat. Bovendien helpt hij ze hun werknemersvaardigheden en sociale vaardigheden te vergroten. Op die manier bereiden we de deelnemers van Ons Label voor op een passend vervolg. Of het nu een opleiding is of een baan.”
Passend binnen voedingsbeleid
Dat kan ook betekenen dat de deelnemers op termijn bij Kober aan de slag gaan. Bijvoorbeeld als groepshulp. Of ze volgen de BBL-opleiding tot pedagogisch medewerker. “Die mogelijkheden zijn er absoluut, we staan ervoor open”, beaamt Anouk. “Maar in eerste instantie gaat het ons erom dat we een lokale, sociale onderneming ondersteunen. En dat we op onze locaties de kinderen – van klein tot groot – een gezonde maaltijd kunnen voorschotelen die past binnen ons voedingsbeleid.”
Bordje leeg
Dus zorgt de keukenbrigade van Ons Label voor variatie in vlees, vis en vegetarisch. “Verder gebruiken we verse groenten en koken we niet te vet”, licht Marjolein toe. “Zijn er kinderen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor pinda’s of een lactose-intolerantie hebben, dan houden we daar natuurlijk rekening mee. Bovenal vinden we het belangrijk dat de maaltijden betaalbaar en lékker zijn. Gelukkig krijgen we geregeld goede feedback van Kober; kinderen eten vaak hun bordje leeg.” “En wat niet opgaat, geven we mee naar huis”, vult Anouk aan. Wel zo duurzaam.
Ons Label levert op dit moment maaltijden aan 7 kinderopvanglocaties in Breda/Bavel en 4 in Teteringen. In de toekomst komen er mogelijk meer locaties bij.
Kober en Gemeente Breda slaan handen ineen voor kansengelijkheid
Kober kinderopvang startte in januari 2022 de zoektocht naar 80 nieuwe groepshulpen. Bij het zoeken naar de juiste mensen werkt Kober nauw samen met Gemeente Breda. Samen creëerden ze kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat leidde tot een klinkend resultaat. In februari 2022 startte de werving van 80 groepshulpen op diverse kinderopvanglocaties van Kober. Inmiddels zijn al 56 groepshulpen aangenomen, 17 hiervan kwamen via Gemeente Breda.
Groepshulpen zijn de drijvende krachten achter de dagelijkse gang van zaken bij de ruim 200 vestigingen van Kober. Een groepshulp ondersteunt de pedagogisch medewerkers. Denk daarbij aan het verrichten van licht huishoudelijk werk en het bewaken van de voorraad. De groepshulp biedt ook een helpende hand bij het begeleiden van kinderen tijdens het spelen. Kober zocht enthousiaste collega’s die onderdeel willen zijn van een team en graag werken in een omgeving met kinderen.
Samen voor gelijke kansen
Marit Kersten, werkgeversadviseur bij Gemeente Breda, is enthousiast over de samenwerking met Kober. “Het is mijn werk om kansen te creëren voor mensen die een minder luxe positie hebben op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld doordat zij geen diploma’s hebben, een tijd niet hebben gewerkt of statushouder zijn. Gemeente Breda zet zich in voor deze mensen. Toen Kober bij ons aanklopte, zag ik direct kansen.”
Arthur Faessen, Manager HR bij Kober, vindt het bieden van kansen net zo belangrijk als Kersten. “Er is een groep mensen die denkt dat zij niet in aanmerking komen voor een baan bij Kober. Wij willen laten zien dat er wel mogelijkheden zijn en dat je bij Kober zelfs kunt doorgroeien. Daarom namen we contact op met Gemeente Breda.” Vanuit Breda werd de samenwerking al snel uitgebreid naar een regionale samenwerking met WerkgeversServicepunt West-Brabant en het UWV als partner. Kersten: “Wij waren direct enthousiast. Iedereen heeft recht op een baan en gelijke arbeidskansen. Samen met Kober maken we dit mogelijk. Deze samenwerking heeft positieve gevolgen voor alle betrokkenen.” Faessen beaamt dit. “Enerzijds hebben wij als organisatie te maken met de hoge werkdruk bij onze pedagogisch medewerkers. Dat willen we graag oplossen. Anderzijds zijn wij een maatschappelijke organisatie en voelen wij ons verantwoordelijk voor de sociale en maatschappelijke impact die wij kunnen maken.”
Trainingen en persoonlijke begeleiding
Sollicitanten die via de reguliere sollicitatieprocedure bij Kober zijn aangenomen, volgen een interne opleiding tot groepshulp. Voor de sollicitanten die via WSP West-Brabant aan de slag gaan en uit de gemeenten Breda, Etten-Leur, Bergen op Zoom en Roosendaal komen, is een verkorte training ingericht die zes dagdelen beslaat. Onderwijsinstelling Curio geeft deze trainingen en ontfermt zich over de terugkomdagen. Kersten: “Tijdens de cursusdagen leren de groepshulpen de basisvaardigheden van een groepshulp. Ook krijgen ze informatie over de verschillende doelgroepen en bijbehorende taken. Gemeente Breda zet zich ook na het ondertekenen van het contract in voor de nieuwe groepshulpen. We bieden nazorg en checken regelmatig in bij de nieuwe groepshulpen en Kober. Zo zetten we ons niet alleen in voor werkgelegenheid, maar ook voor zelfredzaamheid. Het behaalde certificaat, samen met de opgedane werkervaring vergroot de arbeidskansen voor deze kersverse werknemers.”
Speeddaten in plaats van spannend gesprek
“Voor deze functie hebben we de sollicitatieprocedure aangepast”, vertelt Faessen. “We kregen enorm veel reacties op onze vacature. Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven zich te laten zien, organiseerden we een speeddate met onze medewerkers. Zo konden de kandidaten Kober leren kennen en andersom. Speeddates waren enerzijds efficiënt omdat we meer dan tweehonderd mensen wilden spreken. Anderzijds wilden we de drempel voor de sollicitanten verlagen. Een speeddate is een minder officiële en minder stressvolle kennismaking dan een sollicitatiegesprek.”
Faessen: “Tijdens de speeddate werd duidelijk dat veel sollicitanten een hoger opleidingsniveau hebben. Zij kunnen later doorstromen naar de interne BBL-opleiding van Kober.” Kersten vult hem aan. “Je biedt de sollicitanten niet alleen een kans op een baan, maar ook toekomstperspectief. Het is belangrijk dat mensen met een minder luxe positie op de arbeidsmarkt weten dat wij samen met andere organisaties kansen voor ze willen creëren. Kober zet een mooi voorbeeld voor soortgelijke organisaties. Ik ben trots op dit grote samenwerkingstraject en ik hoop dat we in de toekomst meer van dit soort trajecten kunnen opstarten.”
Artikel Management Kinderopvang: Inzetten op tevreden medewerkers
In tijden van personeelstekorten wil je graag je personeel aan je binden zodat ze blijven. Hoe zorg je voor tevreden en gelukkige medewerkers? Kober kinderopvang heeft – met succes – ingezet op groepshulpen om de werkdruk van pedagogisch medewerkers te verlagen.
Op 7 juni 2023 verscheen het artikel hierover in Management Kinderopvang. Dit is deel 2 van de serie over goed werkgeverschap: de aanpak van twee grote regionale kinderopvangorganisaties. Het bericht lees je op kinderopvangtotaal.nl of via deze link: Management kinderopvang_Artikel_Inzetten op tevreden medewerkers
Bericht BMK | “Alarmerend rapport waarschuwt dat prijsplafond noodzakelijke voorwaarde is voor gratis kinderopvang”
Vandaag heeft de BMK een persbericht gepubliceerd: “Alarmerend rapport waarschuwt dat prijsplafond noodzakelijke voorwaarde is voor gratis kinderopvang”.
Vanaf 2025 wordt de foutgevoelige, complexe Kinderopvangtoeslag afgeschaft en vervangen door bijna gratis kinderopvang. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) steunt dit van harte, maar waarschuwt ook. “Laten we niet naïef zijn. Dit is goed nieuws voor ouders, onder één voorwaarde. Er bestaat namelijk een aanzienlijke kans op prijsstijgingen, door de combinatie van schaarste, organisaties met een winstoogmerk én het ontbreken van financiële regels zoals een grens aan de prijs en de winst. Uit het vandaag verschenen rapport blijkt dat dit eenvoudig is op te lossen. Een prijsplafond pakt het risico op het prijsopdrijvend effect op een directe manier aan en voorkomt dat prijzen stijgen. Het is niet ingewikkeld in te voeren en past bij de verdere transitie naar gratis kinderopvang en samenwerking met het onderwijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus kabinet; zorg dat er een prijsplafond komt en verbied winstuitkeringen. Dat is een doeltreffende, eenvoudige oplossing én de beste garantie dat geld dat voor kinderopvang is bedoeld, ook daadwerkelijk bij kinderen terecht komt”, zegt Loes Ypma (voorzitter BMK).
Het volledige bericht vinden jullie op de website van BMK.
B&W gemeente Zundert op locatie bezoek
Afgelopen maandag 31 oktober bezocht het college van B&W van de gemeente Zundert locatie Villa Kakelbont.
Tijdens het bezoek zijn beiden partijen met elkaar in gesprek gegaan over wat Kober kinderopvang als maatschappelijke kinderopvang doet en waar we voor staan. Dit kwam mooi samen met de aangescherpte visie van Kober voor de aankomende jaren.
Samen hebben ze gesproken over allerlei zaken waar kinderopvang mee te maken heeft en te maken gaat krijgen. Directeur/bestuurder Robert Sänger nam hen mee in de ontwikkelingen in onze branche en vertelde vol passie hoe er kans gelijkheid voor ieder kind moet zijn. Met voorbeelden zoals de groepshulpen en hoe waardevol deze functie is. Maar ook over het project sportheldjes en wat dit voor kinderen en ouders oplevert.
De middag werd afgesloten met een rondleiding op de locatie. Waarbij naar voren kwam hoe de inrichting bijdraagt aan de visie van Kober. Het was een geslaagd bezoek en het college was enthousiast!
Dansgezelschap de Stilte en Kober kinderopvang intensiveren samenwerking
Spelendwijs: dans als motor voor taalontwikkeling
Vanaf 2021 intensiveren Kober kinderopvang en de Stilte hun samenwerking in het tweejarige pilotproject Spelendwijs. Het project richt zich op kinderen met een taalachterstand in de leeftijd van 2 – 4 jaar. Een uitgebalanceerd programma met dansworkshops op kinderdagverblijven, een bezoek aan een dansvoorstelling in het Chassé Theater en ouderparticipatie dragen bij aan een betere aansluiting met het primair onderwijs van peuters en dreumesen met een ontwikkelingsachterstand.
Dans als middel
Kober kinderopvang en de Stilte werken sinds 2015 samen op projectbasis. Met Spelendwijs verankeren beide partijen danseducatie in het onderwijsprogramma van de voorschoolse educatie in Breda. Uit evaluaties van voorgaande jaren komt naar voren dat kinderen met een taalachterstand in beweging laten zien dat ze meer (taal) begrijpen dan vooraf aangenomen wordt. Kinderen die geen Nederlands spreken, spreken wel de taal van dans. Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord. Danslessen zorgen ervoor dat kinderen een grens overgaan, meer zelfvertrouwen krijgen en zich openstellen om zich in taal te uiten.
Het project bereikt ruim 500 kinderen en hun ouders, verzorgers en begeleiders. In een looptijd van twee jaar worden 250 workshops, 15 voorstellingen en twee ouderbijeenkomsten georganiseerd.
Maatschappelijk rendement
In de eerste levensjaren van een kind groeit de omvang van het brein exponentieel. Iedere seconde vormen zich zevenhonderd nieuwe verbindingen in de hersenen. Jonge kinderen leggen de basis voor vaardigheden waarvan ze de rest van hun leven profijt hebben. Communiceren, samenwerken, problemen oplossen, creativiteit, empathie en flexibiliteit: de 21st century workforce skills. Dreumesen en peuters leren spelenderwijs. In de juiste omgeving en met de juiste begeleiding en stimulans ontwikkelen ze optimaal hun mogelijkheden. Met Spelendwijs investeren Kober kinderopvang en de Stilte in de leerontwikkeling van dreumesen en peuters. Het draagt bij aan goed burgerschap, een betere arbeidsmarktparticipatie in de toekomst en een gezonde leefstijl.
Spelendwijs wordt mede mogelijk gemaakt met donaties van Grez-Mahie Fonds Breda, Stichting Zabawas Den Haag, Stichting Casterenshoeve en Stichting Janivo Amsterdam.
Over De Stilte
de Stilte wil met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten, die de verbeelding prikkelen, de speelse leerdrift van kinderen stimuleren en hun artistieke vermogens aanjagen. Door het spel leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen en zich te positioneren in een overdonderende samenleving. Spel is de tegenhanger van de alledaagsheid: het persoonlijke oefenterrein van het kind. In het spel ontmoet het kind de wereld vanuit zijn condities en in zijn formaat. Meer informatie: www.destilte.nl.
Een hartenkreet uit de sector Kinderopvang
Op 7 juli hebben bestuurders in de kinderopvang een brandbrief aangeboden aan de minister van SZW. De brandbrief is opgesteld als een hartenkreet namens onze sector. In de brief dragen wij als branche oplossingen aan voor de situatie rondom het personeelstekort. Voor zowel de korte als de langere termijn.
3 hoofdlijnen
In de brandbrief vragen we beleidsmakers om op een andere manier te kijken naar de problemen in de branche. Er zijn drie hoofdlijnen aan waar actie noodzakelijk is:
- De vijver van potentiële medewerkers in de kinderopvang moet groter worden.
- De regeldruk moet omlaag, zodat met minder mensen meer kan worden gedaan. En zodat de administratieve last en werkdruk verlaagd worden, zonder in te boeten op kwaliteit en veiligheid.
- Er is ruimte nodig om te innoveren. Om de dienstverlening en inzet van medewerkers, slimmer, eigentijdser, passender en daarmee efficiënter te organiseren.
De hoofdlijnen voorzien we in de brief van meer concrete oplossingen.
Innovatie
De branche geeft in de brief aan dat de concrete maatregelen alleen niet voldoende zijn om het personeelstekort het hoofd te bieden. Er moet ook op een andere manier gekeken worden naar de problemen. Om zo tot vernieuwende inzichten te komen over de rol en invulling van kinderopvang in onze maatschappij. De branche ziet hier een actieve rol voor zichzelf, maar alleen als er vanuit beleid ook ruimte is om het verschil te kunnen maken
Drempels wegnemen
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Gennip heeft de brandbrief persoonlijk in ontvangst genomen. “De reden dat ik hier tijd voor maak is omdat ik de urgentie zeer onderschrijf. Ik draag het breed gedragen initiatief vanuit de organisaties zelf een enorm warm hart toe. Ik wil in gezamenlijkheid kijken waar we drempels kunnen wegnemen. En hoe we de praktijk letterlijk kunnen betrekken bij het vinden van kansen en oplossingen”.
Verder oplopende personeelstekorten
Directe aanleiding van de brandbrief zijn de grote personele tekorten in de kinderopvang. Door verwachte extra vraag aan kinderopvang loopt het tekort aan medewerkers de komende jaren verder op. In 2028 zien we een tekort van 35.000 medewerkers. Daardoor is de voortgang van onze dienstverlening serieus in het geding. Dat gaat ten koste van de ontwikkelkansen voor alle kinderen en voor hun ouders. En dat terwijl de kinderopvang als bepalende voorwaarde wordt gezien om werkend Nederland draaiende te houden. Het feit dat één pedagogisch medewerker ervoor zorgt dat zeven ouders kunnen werken onderstreept dit.
Meer informatie
Wil je meer informatie, of de hele brief lezen? Kijk dan op de website van onze branchevereniging BMK.
Kijk op
opvoeden
opvoeden
In de kindertijd wordt de basis gelegd voor de rest van het leven. Daarom is het belangrijk dat je kind goede begeleiding krijgt. Van jou als ouder. En van ons als professionals.
Samen met Kober
Samenwerking is de kern van onze organisatie. Kober Kinderopvang gelooft dat de samenwerking met scholen, gemeenten en andere (jeugd)organisaties essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. We werken met diverse partners samen, zodat we kinderen de beste opvang kunnen bieden.
Vragen of meer informatie?
Neem vooral contact met ons op.
Neem vooral contact met ons op.