Spring naar content

Sanaa Akil van Top bso Kanjertuin

4 augustus, 2021

“Hier kan ik al mijn creativiteit kwijt”

Pedagogisch medewerker Sanaa Akil werkt bij Top bso Kanjertuin. Met haar enthousiasme en creativiteit zorgt ze ervoor dat geen dag hetzelfde is. “Het allerleukste is de vrijheid om zelf steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te organiseren.”

De Top buitenschoolse opvang (bso) van Kober is bedoeld voor kinderen van 8 tot 13 jaar. “De activiteiten die we bedenken voor deze leeftijdsgroep zijn net wat uitdagender dan voor de jongere kinderen”, vertelt Sanaa. Het begint er al mee dat de kinderen vanaf 9 jaar een driedaagse fietstraining krijgen. “Als ze hun fietsdiploma hebben, komen ze met de fiets naar de bso en kunnen we er samen met ze op uit. Lekker gaan zwemmen bijvoorbeeld.”

Oorspronkelijk komt Sanaa uit het onderwijs, waar ze ook nu nog werkt als coördinator overblijven bij Kbs Kievitsloop in Breda. “Elf jaar geleden ben ik bij Kober beland. Heerlijk, want hier kan ik al mijn creativiteit kwijt. Ik probeer zo veel mogelijk te variëren: koken, natuur, techniek, sport, van alles komt aan bod.”

Whatsapp-spel
Bij de activiteiten die Sanaa bedenkt, kiest ze vaak een originele invalshoek. “Als ik bijvoorbeeld een bootcamp organiseer, vind ik het leuk om de kinderen te laten kennismaken met wat minder bekende sporten, zoals BMX of lacrosse.”

Een goot succes is ook het whatsapp-spel dat Sanaa maakte voor Kanjertuin. “De kinderen worden verdeeld in groepjes en krijgen opdrachten via een mobieltje. Ze moeten bijvoorbeeld een straatnaambord zoeken. Als ze dat hebben gevonden, maken ze er een foto van en sturen die door. De groep die dat het eerste doet, krijgt punten. Er zijn ook taal- en rekenopdrachten of de vraag om een liedje te zingen. In het spel worden de kinderen op meerdere manieren uitgedaagd: ze zijn actief bezig, ze werken samen in een team en ze leren de buurt kennen. Maar het belangrijkste: ze vinden het erg leuk om eraan mee te doen.”

Bij het verzinnen van activiteiten houdt Sanaa rekening met wat er op dit moment ‘in’ is. “Zijn video’s met ‘glow in the dark’ lichtstaafjes een trend op TikTok? Dan doen we dat op de bso ook. Als de kinderen zelf ideeën hebben, probeer ik die uit te voeren.” Lachend: “Er kan heel veel, zo lang het maar binnen het budget blijft.”