Spring naar content

Kober Top bso: meer zelfstandigheid en uitdaging voor kinderen vanaf 8 jaar

17 augustus, 2022

Kinderen vanaf 8 jaar hebben vaak behoefte aan contact met leeftijdsgenoten, uitdagendere activiteiten én meer zelfstandigheid. Voor deze oudere kinderen biedt Kober de Top bso. Kober heeft in totaal elf locaties met een Top bso. Ze krijgen hier meer verantwoordelijkheden en vrijheid om zich zelfstandig te ontwikkelen en bepalen zelf wat ze doen. En dat allemaal samen met leeftijdsgenootjes. Onze collega’s van Top bso Robinson en Top bso Noord in Breda vertellen je er hier meer over.

Kober heeft verschillende Top bso’s in de regio. Hier zijn de oudere basisschoolkinderen welkom tot het moment dat zij de basisschool verlaten. Samen met de pedagogisch medewerkers van de Top bso stellen de kinderen wekelijks het activiteitenprogramma samen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor kooklessen, een sportieve activiteit zoals yoga of voetbal of iets creatiefs als techniek en houtbewerking. Kober maakt daarvoor gebruik van Doenkids, een online activiteitendatabase waar kinderen inspiratie opdoen voor activiteiten. In de vakanties spreken de Top bso’s samen af voor sporttoernooien, zwemuitjes en buitenspellen.

Maak kennis met Top bso Robinson
Aafke Bruikman en Kim van Balen zijn beiden pedagogisch medewerkers bij Top bso Robinson in Breda. Aafke legt uit wat er speciaal is aan de Top bso. “We laten de kinderen zelf meedenken over activiteiten die zij interessant vinden.” Kim vult haar aan: “je interesses verschuiven als je ouder wordt. Je wilt zelfstandig leren, spelen en groeien, en dat het liefst met leeftijdsgenoten. Bij ons kan dat!”

Bij Robinson plannen de kinderen in overleg met elkaar de weekactiviteiten in, vertelt Kim. “Ze schrijven zich bij binnenkomst zelf in voor een activiteit. Zo leren ze keuzes maken, met elkaar overleggen en plannen. We denken dan met ze mee en zorgen voor voldoende variatie. We bieden ze bijvoorbeeld drama- en gymlessen aan, een middagje helpen in de moestuin en allerlei sportlessen zoals yoga, tennis en voetbal.”

Ook tijdens de activiteiten op de bso leren kinderen zelfstandig te werken. Bij Robinson koken ze bijvoorbeeld samen. “Ik zet alles voor ze klaar”, vertelt Aafke. “Daarna gaan de kinderen zelf het recept volgen, groenten snijden en afwegen. Ik let natuurlijk wel op, maar ze gaan samen de uitdaging aan. Dat vinden ze soms nog spannend, maar tegelijkertijd ook heel stoer.”

Volgens Kim zijn ouders ook tevreden over Top bso Robinson. “Ouders krijgen meer vertrouwen in het kunnen van de kinderen en durven hen meer vrijheid te geven, bijvoorbeeld door ze af en toe alleen thuis te laten zijn.”

Maak kennis met Top bso Noord
“Bij ons fietsen kinderen na schooltijd zelf naar hun Top bso. Om ze daarop voor te bereiden, krijgen ze fietstrainingen”, vertelt pedagogisch medewerker Thomas Kleinjan van Top bso Noord in Breda. “De training bestaat uit een theorieles, praktijkles en een incidententraining. We willen zien dat ze snappen hoe het verkeer werkt en dat ze de afgesproken route kunnen fietsen. Zo stimuleren we het zelfvertrouwen.”

Volgens Thomas leren kinderen van de vrijheid die ze krijgen. “We gaan in gesprek met de kinderen en leggen afspraken vast. We overleggen dus niet alleen met de ouder, maar ook met het kind. Ook stimuleren we ze om zichzelf uit te dagen. Zo mogen ze bij ons bij het knutselen gebruikmaken van zagen, lijmpistolen en hamers. Zij zijn op de leeftijd dat zij hier verantwoordelijk mee kunnen omgaan, maar wij houden natuurlijk wel een oogje in het zeil.”

De Top bso heeft als voordeel dat het voor kinderen langer aantrekkelijk is om naar de buitenschoolse opvang te gaan. Ze maken daardoor grote stappen in hun ontwikkeling voordat ze op de middelbare school beginnen. Thomas: “De middelbare school is voor veel kinderen een spannende verandering. Dankzij de Top bso kennen ze al meer leeftijdsgenoten uit de omgeving die misschien wel naar dezelfde school gaan. Ook merken wij dat hun zelfvertrouwen een boost krijgt door het vertrouwen dat we ze geven en de vaardigheden die zij leren op de Top bso.”

Meer weten over Top bso Robinson of Top bso Noord? Of wil je een kijkje nemen? Vraag een rondleiding aan en kom langs!

We hebben nog veel meer Top bso locaties. Hier vind je een Top bso locatie bij jou in de buurt. Benieuwd hoe een dag op de Top bso eruit ziet? Onze collega vertelt het je graag.